Puppy Blog C-nest 2017: Week 2


9 februari 2017 - De wereld wordt groter

 

Alweer 2 weken oud, wat gaat de tijd snel! Dat is vooral aan de laatste dagen goed te merken: sinds de oogjes van de pups open gaan, gaat hun ontwikkeling ineens in sneltreinvaart. De eerste week stond vooral in het teken van overleven, drinken en groeien, de tweede week staat in het teken van verder ontwikkelen, mobieler worden en in eerste instantie elkaar willen ontdekken. Want dat is wat we nu zien: de pups worden zich steeds meer bewust van elkaar en zoeken elkaar ook bewust op om elkaar letterlijk af te tasten. Dit doen ze ook bij Mali; vooral haar oren zijn favoriet bij pupje oranje.

 

Hier een filmpje van de pups wanneer Mali erbij komt om ze te voeden. Het is duidelijk te zien dat de pups steeds serieuzere pogingen doen om te willen lopen en bij een aantal pups zijn de blauwe oogjes al duidelijk te zien!

 


8 februari 2017 - Nog meer spleetoogjes!

 

We zijn nu twee dagen verder sinds we bij het eerste pupje spleetoogjes ontdekten en inmiddels volgen er meer. Op een enkeling na heeft iedereen een klein kiertje tussen de oogleden in de ooghoekjes en kunnen we een glimp van de blauwe puppy-oogjes opvangen! Vooral bij pupje groen en oranje zijn de kiertjes al zo groot dat we duidelijk blauw kunnen zien!

 

We merken ook dat ze beginnen te horen. Eerder was het zo dat ze pas wakker werden op het moment dat Mali de werpkist instapte (ze zullen dat wel ruiken), maar steeds vaker merken we dat ze al wakker zijn voordat Mali er is. Dit is op dit moment alleen wanneer er harde geluiden zijn (voornamelijk het blaffen van de honden).

 

Hieronder een filmpje van gisteren nog, een blik in de werpkist op een willekeurig moment van de dag. Foto's van vandaag staan weer in het album.

 


7 februari 2017 - De namen

 

We hebben bericht van de Raad van Beheer: de stamboomnamen zijn allemaal goedgekeurd en zijn als volgt:

 

Reuen:

 

WINDFALL GREY CAN YOU GET ENOUGH

WINDFALL GREY COMING FOR YOU

WINDFALL GREY COUNTING ONE OF TEN

WINDFALL GREY CRAWLING ON TOP

WINDFALL GREY COMING FROM FAR

Teven:

 

WINDFALL GREY COULDN’T RESIST

WINDFALL GREY COULD BE MINE

WINDFALL GREY CATCH ME IF YOU CAN

WINDFALL GREY CALL ME YOURS

WINDFALL GREY CALL ME THE ONE


 

Welke naam bij welke pup gaat horen, dat weten wij nog niet, dat wordt beslist op het moment dat de pups gechipt worden.

 

Vanochtend tijdens het wegen viel op dat pupje oranje als eerste een kiertje tussen haar oogleden heeft gekregen! De rest 'kiert' nog niet, maar dat kan vanmiddag zomaar anders zijn.


6 februari 2017 - Spleetoogjes

 

De pups zijn alweer 11 dagen oud en op één na hebben ze allemaal de kilo gepasseerd. Ook is nu te zien dat de oogjes zich voorbereiden om open te gaan. De oogleden zitten in de baarmoeder en na de geboorte als het ware vastgeplakt aan elkaar, zodat de pups dus blind ter wereld komen. Rondom dag 10 na de geboorte laten de oogleden stukje bij beetje steeds meer los, zodat binnen een tijdsbestek van enkele dagen de oogjes helemaal open zullen zijn. Het is dus niet zo dat van de één op andere dag ineens de oogjes helemaal open zijn, maar dit gaat dus heel geleidelijk. Wanneer de oogjes open zijn, kunnen de pups echter nog niet direct heel goed zien. De ogen moeten wennen aan het licht en de beelden die ze nu te zien krijgen. Dit duurt enkele dagen. 

 

Hetzelfde proces speelt zich af met de oren. De oorschelpen worden langzaam groter en de ingang van de gehoorgang gaat ook stukje bij beetje steeds verder open. Dit duurt ook weer enkele dagen. Net als met het zicht, zal het gehoor ook niet ineens optimaal zijn. De eerste dagen zie je dat de pups wel reageren op geluiden die ze horen, maar nog niet kunnen plaatsen waar het vandaan komt. Elke dag zullen ze hier meer toe in staat zijn en op een gegeven moment ook geluiden gaan herkennen. Dit is de leukste periode, want er gaat een hele nieuwe wereld voor ze open! Ze zullen steeds meer contact met elkaar en hun moeder zoeken en ook gaan reageren op ons. Ze zullen vanaf dan ook de wereld willen ontdekken en de werpkist te klein gaan vinden.

 

Zover is het nu nog niet, maar je kunt al wel zien dat de oogleden in de ooghoeken niet meer zo vast op elkaar zitten geplakt. Over een dag of 2 zullen de eerste echte spleetjes te zien zijn.

 

Bekijk ook de ander foto's in het fotoalbum!

 


5 februari 2017 - Kiloknallers!

 

Zaterdagochtend is de eerste pup over de kilo gegaan in gewicht! Vanochtend volgende er nog drie. Maar ja, wat wil je met die supermelk van Mali, dat nog steeds in overvloed te verkrijgen is! Ze zijn zelfs zo gegroeid dat de pups nu hun 'echte' puppybandjes om hebben. De kleurindeling is hetzelfde gebleven als met de lintjes.

 

 

De afgelopen twee dagen is het eerste puppybezoek geweest. Dit werd natuurlijk door Mali wel goed in de gaten gehouden, maar zolang haar pups maar met rust gelaten werden, was alles goed. Zowel wij als de honden zijn best wel een beetje moe van zo'n druk weekend, dus vandaag blijft de update even wat beperkt. Er staan wel weer wat nieuwe foto's in het album.


3 februari 2017 -  De tweede levensweek

 

De pups zijn alweer 8 dagen oud, dat betekent dus dat ze aan hun tweede levensweek zijn begonnen. Twee pups hebben inmiddels de 900 gram overschreden, sommigen hebben het geboortegewicht inmiddels al verdubbeld. We hoeven dus niet te vertellen dat ze als kool groeien!

 

Gisteravond hebben we bij alle pups zowel de nageltjes van de voor- als de achterpootjes geknipt, die waren weer ontzettend scherp geworden! Ook hebben we de geboorteaangifte bij de Raad van Beheer ingediend (en betaald: dat was even schrikken...).

Vandaag kregen we een mail van de Raad dat één van de door ons opgegeven namen niet goedgekeurd kan worden; schijnbaar is deze naam al in gebruik als officiële kennelnaam en mag dus niet dubbel gebruikt worden. Het is nu even afwachten of de nieuwe naam wel wordt goedgekeurd, dat zullen we na het weekend wel horen. Zodra we weten dat alle namen goed zijn, dan delen we deze natuurlijk!

 

Ook de afspraak bij de dierenarts voor de 6-weken enting staat al genoteerd. Ook al duurt dat nog 5 weken, wat geregeld is, is geregeld. Vanaf dan kunnen we lekker met ze op stap naar buiten, naar het bos. Hiervoor hebben we wel wat extra handen en ogen nodig, want 10 pups tegelijkertijd in de gaten houden, dat lukt ons niet met z'n tweeën. Maar er zijn vast en zeker puppyeigenaren die tijdens hun bezoek zin hebben om mee te gaan voor een uitje naar het bos. 

 

Nieuwe foto's staan weer in het foto-album, nu natuurlijk in het album van Week 2.