Puppy Blog C-nest 2017: Dracht


26 januari 2017 - Het lijkt te beginnen

 

Dag 61, de dag waarop Loeka beide keren beviel en de dag waarop wij ook wel Mali's pups verwachtten. We waren dan ook best hoopvol toen Mali rond de middag hijgerig en onrustig begon te worden. Overigens is ze 's ochtends nog gewoon mee wezen wandelen en heeft ze nog gegeten. Ook gedurende de dag bleef ze eten en ging ze nog mee uit (hoewel de rondjes niet te groot mochten zijn).

 

Tegen het eind van de middag werd Mali weer rustiger en verwachtten we niet dat de bevalling vandaag nog zou gebeuren. Tegen een uur of half 10 in de avond begon de onrust en het hijgen echter weer. Toen wisten we dat het een lange nacht zou worden....

 

De matrassen werden dus naar beneden gehaald, want we durfden niet meer boven te slapen, maar van slapen kwam nagenoeg niks terecht. Hooguit af en toe een dutje, totdat Mali ons weer wakker maakten omdat ze te onrustig was of naar buiten wilde.

 

Om 4;15 uur in de morgen verloor Mali het eerste vruchtwater; het teken dat de eerste pup binnen 1 uur geboren zou moeten worden.

 

Lees verder op de pagina 'De geboorte' voor de rest van het verslag.


25 januari 2017 - Tonnetje rond

 

Dag 60, dus officieel nog 3 dagen te gaan tot de uitgerekende dag. Tot nu toe is het nog aardig rustig hier. Af en toe wordt er een mand overhoop gehaald, maar meer dan dat gebeurt er nog niet. De wandelingen beperken we nu maar tot alleen het hoognodige, we willen natuurlijk niet dat Mali onderweg besluit om te bevallen.... 

 

We gaan haar maar niet meer plagen door haar op de foto te zetten voor nieuwe buikfoto's. Ze is in ieder geval de laatste paar dagen flink gegroeid en tonnetje rond.

 

Hier een filmpje van vandaag. Mali ligt rustig op de bank, tenminste, voor zover ze het volhoudt om in eenzelfde houding te blijven liggen. De pups zijn erg beweeglijk in haar buik (juist tijdens het maken van het filmpje waren ze vrij rustig) en we hebben het idee dat dit niet erg comfortabel is voor Mali. Toch kunnen we niks anders doen dan wachten..... 

 


22 januari 2017 - Mali krijgt het steeds zwaarder...

 

We zitten vandaag op dag 57 van de dracht. Vanaf dag 58 zijn de pups in principe levensvatbaar, mochten ze dan geboren worden. Natuurlijk is het beter als ze een paar dagen langer blijven zitten.

 

Afgelopen week hebben we nog getraind met haar en nog behoorlijke wandelingen gemaakt, maar vanaf nu is Mali echt met 'verlof'. Vanochtend heeft ze nog een kort zweetspoor (400-500 meter) gelopen (dit deed ze overigens super netjes!), dit omdat ze zweetwerk erg leuk vindt en ze er nog fit genoeg voor was. Daarna nog even lekker in het zonnetje gewandeld. 

 

 

Hier trouwens nog even een korte video van hoe zwaar Mali het nu heeft. Het is wel een beetje donker, maar het gaat vooral om haar zware ademhaling. We hopen voor Mali dat de pups niet tot zaterdag of langer blijven zitten....

 


20 januari 2017 - Nog een week te gaan

 

Met nog een week te gaan, zouden dit zomaar de laatste foto's van Mali's buik kunnen zijn die we plaatsen. Gedurende de afgelopen 8 weken van de dracht is Mali ongeveer 5 kilo aangekomen. Toevallig werd Loeka ook beide keren rond de 5 kilo zwaarder. 

 

Ter vergelijking: zo zag Mali er vóór de dracht uit. Wat een verschil! Gelukkig is dit maar tijdelijk.


19 januari 2017 - Bewegende puppies!

 

Zoals beloofd hier een video waarop een bewegende pup is te zien. Ga er even rustig voor zitten, want je moet wel goed kijken....

 


16 januari 2017 - De laatste loodjes

 

28 januari komt steeds dichterbij.... Wijzelf vinden het heel spannend hoeveel pupjes Mali draagt (ze wordt erg dik nu......), hoe zij de bevalling zal ervaren en op haar pups zal reageren.

 

Voor de mensen op onze wachtlijst is het natuurlijk net zo spannend; zij zijn immers erg benieuwd of er een pup voor hen bij zal zitten. Hier kunnen wij natuurlijk nog steeds geen uitspraak over doen.....

 

En natuurlijk is het voor iedereen spannend wanneer de bevalling zal zijn. Zelf denken wij 2-3 dagen eerder dan de verwachte geboortedatum is, maar we zullen zien.

 

Al sinds een goede week kunnen wij de pups voelen bewegen in Mali's buik en sinds enkele dagen zijn de bewegende pups zelfs aan de buitenkant te zien! Alleen wanneer Mali ontspannen is en ze haar buikspieren dus niet aanspant. Dat blijft toch elke keer weer bijzonder! Wanneer het lukt zullen we eens een filmpje proberen te maken van de bewegende pups!

 

Afgelopen zaterdag heeft Mali voor het laatst meegetraind in de Artemisgroep. Hoewel ze lichamelijk nog best fit is en ze nog steeds graag overal aan mee wil doen, was wel te merken dat ze naar 2 oefeningen echt moe was. Geestelijk dan, want tijdens de tweede proef was de concentratie gewoon op. Ze miste zelfs het markeerapport (terwijl ze normaal gesproken deze makkelijk kan onthouden en terug kan vinden) om uiteindelijk maar bij de werper uit de tas een dummy te pakken.... Daar kun je toch niet boos op worden!

 

Wanneer we zelf trainen, kunnen we de oefeningen natuurlijk wat simpeler maken, dus ook vanochtend. We hebben 3 proefjes gedaan, dat ging lekker en Mali had er zin in. Zo lang ze nog mee wil, gaat ze lekker mee!


13 januari 2017 - Nieuwe foto's

 

Inmiddels zitten we op dag 49 van de dracht, het schiet al op met nog 'maar' 14 dagen te gaan... Mali's buik blijft groeien en we kunnen de pups nu (als we geduld hebben) voelen bewegen! Omdat Mali nu de hele dag zoveel honger heeft en toch wat schraal begint te worden, krijgt zij nu 4x per dag te eten. De hoeveelheid voer is nu ook omhoog gegaan, zo heeft ze (hopelijk) een minder hongerig gevoel en blijft ze ook nu voldoende krijgen om haar groeiende pups en zichzelf van voldoende energie te kunnen voorzien.

 

Met Mali gaat het verder erg goed, ze heeft nog steeds veel energie en gaat zelfs nog graag mee fietsen! Dit blijven we zo lang mogelijk doen, een goede conditie is erg handig voor het geval de de bevallig lang zal duren. Dan heeft ze haar uithoudingsvermogen hard nodig.

 


9 januari 2017 - Hij staat!

 

Gisteravond hebben we de werpkist alvast opgezet. In principe had dit ook volgende week gekund, aangezien Mali nog 3 weken moet, maar volgend weekend hebben we niet veel tijd... En wat klaar is, is klaar.

 

Het enige wat nog mist is de standaard voor de warmtelamp, die moet nog geschilderd worden en we moeten nog even een pot poedermelk aanschaffen (voor het geval er één of meerdere pups bijgevoerd moeten worden, Mali het drinken niet goed toe laat of wanneer het nest zo groot mocht zijn dat er niet voor iedere pup een tepel is).

 

Voor de rest is alles al klaar voor de geboorte: de werpkist staat, de vetbedden en dekbedden liggen in de kist ernaast, nieuwe en schone handdoeken en de kraamdoos met flesjes, de bandjes, hechtdraad, thermometer, etc.

 


6 januari 2017 - Voorbereidingen

 

Van de week hebben we de puppybandjes besteld, een nieuwe puppyren en nieuwe vetbedden voor in de werpkist. Ook hebben we (goedkope) dekbedden gekocht over onder de vetbedden in de werpkist: dit ligt straks vooral voor Mali lekker zacht. Ook hebben we nieuwe handdoeken gekocht om de pups na geboorte mee aan te kunnen pakken (lekker warm) en alvast een beetje droog te kunnen wrijven. Komend weekend gaan we waarschijnlijk de werpkist al van zolder halen om te passen en te meten hoe we alles in zullen delen. Met nog 3 weken te gaan komt de bevalling steeds dichter bij....

 

 

Natuurlijk was het ook weer tijd voor nieuwe buikfoto's van Mali. Vandaag is het dag 42 van de dracht, nog een dag of 20 te gaan dus (gemiddelde draagtijd van een hond is 63 dagen). Mali blijft het maar raar vinden om nu ineens zoveel op de foto te moeten....

 


3 januari 2017 - 'Pretecho'

 

Omdat Carlijn bij een dierenarts werkt, is het makkelijk om, indien daar tijd voor is, tussendoor stiekem naar Mali's pups te kijken door middel van een echo. 

 

Zo ook gisteren, op de 39ste dag van de dracht. De embryo's zijn inmiddels foetussen geworden en beginnen al een soort van op hondjes te lijken. Kop, romp en pootjes zijn duidelijk te onderscheiden en je ziet zelfs de ribbetjes al. Ook bewegen de pups al volop, hoewel wijzelf dit nog niet kunnen voelen of zien aan de buitenkant.

 


28 december 2016 - 33 dagen drachtig

 

We weten inmiddels dat Mal drachtig is en haar buikje begint nu inderdaad ook te groeien. Voor buitenstaanders is het nog niet heel duidelijk te zien, maar wij zien wel al een groot verschil. Hier weer een aantal foto's van Mali's buik.

 


23 december 2016 - De echo

 

Vandaag was een spannende dag. Niet zozeer voor Mali, maar meer voor ons (en onze toekomstige pupeigenaren): de echo stond vanmiddag op de agenda.

 

Het was even spannend, maar al heel snel zagen we meerdere vruchtjes. Mali is dus drachtig. We hadden het vermoeden al wel, maar een echo geeft definitief duidelijkheid. Hoeveel pups we kunnen verwachten, weten we niet. Dat is op een echo niet te tellen. We hebben wel het idee dat het geen klein nest zal zijn, want in 1 beeld zagen we maar liefst 6 vruchtjes! Hoeveel het er uiteindelijk zullen zijn, dat zullen we rond 28 januari wel zien.

 


16 december 2016 - Een eerste buikfoto

 

We zijn nu 3 weken op weg, maar al zou Mali drachtig zijn, er is nog niks te zien. Dat komt pas na 5 weken dracht. Toch is het leuk om straks te kunnen vergelijken hoe dik ze is geworden, dus hier de eerste buikfoto's van Mali. Erg vrolijk is Mali niet, want ze had niet zoveel zin om te poseren (en we hadden net gewandeld en daarna krijgen ze altijd eten, daar had ze meer zin in....).

 


14 december 2016 - Anders dan anders

 

We zitten vandaag op dag 19, geteld vanaf de eerste dekking en we krijgen steeds meer de indruk dat Mali drachtig is. Ze heeft veel honger, steelt als ze de kans krijgt, ze kan minder hebben van de andere honden en is ontzettend 'plakkerig' naar ons toe. Ze ligt op de bank niet BIJ ons, maar OP ons....

 

Uiteraard houden we wel in ons achterhoofd dat ze ook schijndrachtig kan zijn (dat is elke teef na de loopsheid), om eventuele teleurstellingen te voorkomen, maar Mali is wel heel erg anders dan anders....

 

Op 23 december om 17:30 uur staat de echo op de agenda, dus dan zullen we het definitief weten.


6 december 2016 - Herpesvaccinatie

 

Vanmiddag is Mali geënt tegen het CHV (Canine Herpes Virus), een virus dat absorptie van de vruchtjes en sterfte bij pups tot 3 weken na de geboorte kan veroorzaken. De meeste honden zijn wel eens in aanraking gekomen met het herpesvirus en hebben dus antistoffen in hun bloed (vergelijk het met een koortslip bij mensen). De reden waarom wij toch tegen het virus enten, is om op die manier de pups zoveel mogelijk antistoffen mee te geven, die ze tijdens de dracht, en straks na de geboorte via de moedermelk, binnenkrijgen. Stel dat ze toch in aanraking zouden komen met het virus, dan hebben ze meer kans om dit te overleven.

 

Ongeveer 1,5-2 weken voor de uitgerekende datum moet deze enting nogmaals herhaald worden. 


5 december 2016 - Nieuws van de Raad

 

We hebben, naast goedkeuring van de WSH, nu ook definitief goedkeuring van de Raad van Beheer: onze dekaangifte is goedgekeurd!!


1 december 2016 - Een eerste update na de dekking

 

Het is nu 4 dagen na de tweede dekking en er is nog weinig te melden. Het nest staat nu ook aangekondigd op de website van de WSH (http://weimaraners.nl/pupbemid.htm), dus waarschijnlijk gaan wij het de komende weken druk krijgen met telefoontjes en e-mails.

 

Aan Mali zelf is (nog) niet veel te merken of ze wel of niet drachtig is. We zullen echt moeten afwachten tot de echo over 3 weken.....