Puppy Blog B-nest 2015: Week 6


14 mei 2015 - Nog een drukke dag!


Ook vandaag stond er veel bezoek op het programma. Gelukkig lieten alle pups zicht tijdens beide bezoeken zich van hun 'beste' kant zien door wakker te zijn. Tussen de bezoeken door en halverwege het laatste bezoek vielen ze als een blok in slaap en werden 's avonds pas wakker.

Toen de pups tegen 20:00 uur eindelijk wakker werden, hebben we ze mee naar buiten genomen, waar we een gans neer hadden gelegd. Dit was de eerste keer dat de pups met een gans kennis maakten, en ook hiervan hebben we natuurlijk weer de nodige foto's en een video's gemaakt.


13 mei 2015 - Gechipt!


Wederom een drukke dag voor de pups: vanochtend kwam er weer bezoek van een toekomstig baasje van één van de teefjes. Hiervan hebben de pups een heel leuk speeltje gekregen, waar ze graag mee spelen!

Vanmiddag rond 15:00 uur stond de chipper aan de deur om de pups te chippen en om bij Loeka en de pups DNA af te nemen door middel van een swab van het mondslijmvlies voor de DNA-profielen en de afstammingscontrole. De pups waren nog erg moe van het bezoek die ochtend, dus de meesten pups hadden niet eens in de gaten dat die dikke naald met de chip in hun huid werd ingebracht. Alleen pupje bruin gaf een piepje; zij schrok wakker toen ze de naald voelde...

 

Ook het nemen van het swabje was geen probleem; omdat de pups zo moe waren en dus niet echt tegenstribbelden, kon de buitendienstmedewerker van de Raad van Beheer gemakkelijk het DNA afnemen. De DNA-profielen worden (ongeveer 2 maanden nadat de pups zijn opgehaald) samen met de stambomen naar ons opgestuurd, waarna wij ervoor zorgen dat deze bij de nieuwe baasjes terecht komen.

 

Nu de pups gechipt zijn, is ook de stamboomnaam officieel gekoppeld aan de betreffende pup. Nu kunnen we dus niet meer terug wat dat betreft. Nu is het onze taak om het nest met chipnummers aan te melden bij de databank van de Raad van Beheer. Zodra de pups bij hun nieuwe baasjes zijn, moeten wij, als fokkers, de pups weer afmelden bij de databank en moeten de nieuwe baasjes hun pup binnen twee weken aanmelden bij de databank. Klinkt erg ingewikkeld allemaal, maar dat valt wel mee. Een heel gedoe, maar dit is sinds april 2013 een wettelijke verplichting, omdat de overheid graag wil weten hoeveel pups er worden geboren/geïmporteerd en waar deze pups vandaan komen.


11 mei 2015 - Misverstand

 

Vorige week hebben wij zelf een reu afgezegd wegens omstandigheden. Achteraf gezien bleek dit een misverstand te zijn geweest, omdat de informatie van de toekomstige eigenaren via de mail was gekomen en verkeerd was begrepen door ons. Gelukkig hebben wij via de telefoon contact met elkaar gehad en konden de betreffende toekomstige eigenaren snel langskomen en konden we de situatie bespreken. Gelukkig voor ons, de nieuwe eigenaren en voor de pup is de situatie uitgepraat en opgelost en heeft het reutje toch nog een nieuw baasje.


9 mei 2015 - Druk dagje voor de pups


Het was een drukke dag vandaag voor de pups. Eerst kwam er 's ochtend bezoek uit België, speciaal voor de pups. Helaas hadden de pups juist op dat moment besloten dat het tijd was om te gaan slapen... 


Ook vanmiddag kregen de pups bezoek, maar nu waren ze wel wakker en hebben ze ook nog even heerlijk buiten gespeeld. 


Tegen de avond, toen alles weer rustig was, hebben we een eend gepakt en buiten neergelegd. Het duurde niet lang voordat de pups deze eend ontdekten en ermee aan de haal gingen. De eend heeft de hele tuin gezien; zo druk waren de pups ermee aan het sjouwen! Natuurlijk is dit vastgelegd op video!8 mei 2015 - 5 weken oud

 

Vandaag zijn de pups precies 5 weken oud en genieten volop van het mooie weer en de gelegenheid die ze hebben om van binnen naar buiten te kunnen lopen. Het zindelijk worden gaat nu een stuk sneller, want meestal lopen de pups netjes naar buiten om daar hun behoeften te doen. Onze tuin wordt er daardoor niet mooier op, maar met regelmatig poepscheppen en de boel schoon spuiten, kunnen we de schade beperken.


Vanmiddag hebben we voor het eerst de tunnel, die we bij Ikea hebben gekocht, buiten opgezet. Al heel snel hadden de pupjes door dat ze daar doorheen konden lopen! Ook hebben we buiten met het alarmpistool geschoten terwijl alle pups buiten aan het spelen waren. Ondanks dat ze nog niet eerder zulke harde knallen hadden gehoord, waren ze absoluut niet onder de indruk of zelfs maar geschrokken.


De pupjes worden steeds vrijer en brutaler, wat resulteerde in goede 'hulp' voor Manuel, die onkruid aan het plukken was buiten...

Ook hebben we bericht gekregen van de Raad van Beheer: aanstaande woensdagmiddag worden de pups gechipt en dan wordt officieel de stamboomnaam en gekoppeld aan de pups. Ook wordt er dan DNA van zowel Loeka als de pups afgenomen voor de afstammingscontrole en het aanmaken van het DNA-profiel.


We hebben ook ontdekt dat pupje knal roze een verkleuring van het pigment in het linkeroogje heeft. Ongeveer de helft van dit oogje is wat donkerder gekleurd. Dit is verder niet erg en kan ook geen kwaad, maar het is voor de baasjes die over 2 weken hun pup mogen kiezen, natuurlijk wel belangrijk om te weten. Als het lukt, maken we er een foto van.