Puppy Blog A-nest 2012: Geboorte


26 december 2012 - Kerstpuppies!

 

Vanochtend was er nog niks aan de hand: Loeka is mee geweest naar het bos, heeft gegeten, heeft zelfs nog een gedroogd runderluchtpijpje als snack gehad, haar lichaamstemperatuur bleef stabiel en ze lag de hele ochtend rustig op de bank. Toch begon ze rond 12:30 uur een beetje haar buik samen te trekken. Waren de weeën dan toch begonnen? Of zou ze gewoon buikkrampen hebben? 

Rond 13:30 uur stond ze op van de bank en zagen we dat ze een erg grote slijmprop verloor. In één streep ging Loeka in de werpkist liggen en begon daar dan toch echt met persen. De bevalling was begonnen! We belden Ylona van Deutekom op om haar op de hoogte te brengen; zij zou ons namelijk komen helpen tijdens de bevalling. Niet veel later arriveerde zij dan ook en om 14:05 uur werd de eerste pup zonder al te veel moeite geboren; een teefje. Loeka bleek een voorbeeldige moeder: ze wist direct hoe ze moest handelen en verwijderde heel voorzichtig het vlies rond de neus van haar eerste pupje, zodat het kon ademen. Daarna begon Loeka haar pupje schoon te likken en wij kregen bijna niet de kans om haar pupje over te nemen om te wegen en een bandje ter identificatie om te doen. Het duurde namelijk een tijdje voordat Loeka door had dat ze de navelstreng ook nog moest doorbijten, maar toen dit eenmaal was gebeurd en haar pupje weer terug bij haar lag (nadat het was gewogen en een bandje om had gekregen), ging Loeka weer verder met haar taak om het pupje schoon en droog te likken. Ze was hier zo fanatiek in, dat het even duurde voordat de pasgeboren pup de kans kreeg om te drinken. Doordat de pups gaan drinken, komt er een hormoon (oxytocine) vrij dat de geboorte van de andere pups ook op gang brengt. Toen de eerste pup eenmaal ging drinken, liet de tweede pup niet lang op zich wachten. Ook pup 3 en 4 volgden snel. Het was duidelijk dat Loeka nog niet klaar was, maar ze had duidelijk moeite met de geboorte van de vijfde pup. Na een kleine drie kwartier persen (in vergelijking met de vier voorgangers was dit erg lang) kwam nummer vijf. Geen wonder dat het zoveel moeite kostte: het was een flinke reu van iets meer dan 500 gram! Bijna direct kwam er nog een pup en het duurde niet lang of nummer 7 arriveerde ook. Aan Loeka was nu duidelijk te merken dat ze klaar was: ze werd opeens rustig en kon zich helemaal op haar kroost van 7 pups concentreren. Terwijl we de werpkist verschoonden hebben we Loeka nog even nagevoeld; ze was inderdaad leeg, alle pups zijn geboren. En dat binnen 3 uur tijd! Een mooi aantal van 7: 4 reuen en 3 teven. Allemaal gezond en erg levendig, zodat het niet lang duurde voordat ze allemaal hadden gedronken. Een mooier Kerstcadeau hadden wij ons niet kunnen wensen!

Morgen de dierenarts maar even bellen om Loeka en al haar pups na te laten kijken, gewoon voor alle zekerheid.

 

Zodra de rust een beetje was wedergekeerd, hebben we de fam. Van Kesteren gebeld dat Loeka 7 pups heeft gekregen, waarvan 4 reuen. Zij waren natuurlijk erg blij met dit nieuws! Zij hadden ook nog met Irja Schierbeek (van Felisin’s Weimaraners) een afspraak gemaakt om daar te gaan kijken, dus zij wilden nog even dat bezoek afwachten voordat zij een beslissing zouden nemen. Het teefje van Irja, Isis, moest namelijk rond dezelfde tijd als Loeka bevallen.

 

Aangezien de ouders van Carlijn graag een teefje willen, kwamen zij vanavond heel even op kraamvisite. Zij wilden het nieuwe kroost van Loeka natuurlijk ook bewonderen. Loeka vond het allemaal prima, maar zij was dan ook erg druk met haar pups!