Puppy Blog A-nest 2018: Geboorte

 

29 december 2018 - Zou het dan vandaag gebeuren....

 

De aanloop naar de geboorte verliep vrij rustig. Op vrijdagavond 28 december hadden we het idee dat de bevalling niet ver weg meer was: Teska werd wat onrustiger, maar meer dan dat ook niet. Vrijdagnacht dus maar wat vaker opgestaan om even bij Teska te gaan kijken, maar er veranderde weinig.

 

Zaterdagochtend rond 4.30 begon Teska wat te rillen; zou ze de temperatuurdaling hebben? De lichaamstemperatuur opmeten doen we al lang niet meer, omdat wij de ervaring hebben dat je die daling ook kan missen en dus alsnog op andere kenmerken moet vertrouwen wanneer de bevalling begint. En we zijn toch thuis, dus wat dat betreft maakt het niet uit wanneer Teska zou bevallen.

 

Teska begon steeds meer te rillen, maar nu ook in combinatie met flink hijgen. We wisten nu zeker dat de bevalling er aan kan: grote kans dat de pups vandaag komen.

 

Ondanks het erge rillen en hijgen, wilde Teska toch nog mee wandelen, dus voor de zekerheid maar een klein rondje gelopen. Jammer voor de andere honden, maar Teska zou onderweg maar bevallen of ineens geen zin meer hebben om mee te lopen... Thuis ook nog wat gegeten, ook al ging dat wel wat langzaam. Rond 11.00 uur ging Teska van de werpkist naar de mand en eigenlijk zonder dat we het echt in de gaten hadden, begon ze te persen. Sneller van verwacht werd om 11.17 uur de eerste pup (geel lintje) geboren, in de mand. We hebben Teska alle tijd gegeven om haar pup schoon te likken, de navelstreng door te bijten en de kans te geven om met haar pup kennis te maken. Uiteindelijk hebben we de pup opgepakt, snel gewogen en in de werpkist gelegd, waar Teska verder kon gaan met schoonlikken. Hier was ze vrij lang mee bezig, maar dat zie je vaker wanneer een teef voor het eerst een nestje krijgt. Alles is nog wat onwennig. Na een lange tijd waarin niks gebeurde, begon Teska weer te persen op een tweede pup (paars lintje). Deze werd om 12.43 geboren. De derde pup (rood lintje) kwam om 13.19 heel vlot ter wereld. Hier hebben we ook nog een mooi filmpje van weten te maken (hieronder te bekijken). De eindstand is 3 dames.

 

Al met al verliep de hele bevalling dus vrij vlot en soepel. De pups doen het goed, zijn erg wierig en voelen goed stevig aan. Drinken deden ze allemaal al heel snel. Ook Teska doet het goed: ze is een super goede moeder en erg beschermend! De andere honden mogen absoluut niet in de buurt komen.