Puppy Blog A-nest 2018: Dracht

 

29 december 2018 - Bewegende puppies!

 

Dag 61, de bevalling komt steeds dichterbij. We kunnen merken dat Teska zich minder comfortabel voelt, wat logisch is met de snel groeiende en flink schoppende pups in haar buik. Maar tekenen van een snel naderende bevalling zijn er nog niet.

 

Naast het kunnen voelen van de pups, kunnen we ze sinds gisteren ook daadwerkelijk zien bewegen in Teska's buik! Hieronder een filmpje hiervan.

 


 

26 december 2018 - En nu wachten maar...

 

Vandaag zitten we op dag 58 van de dracht, in theorie kunnen de pups dus elk moment geboren worden. Wij gaan er vanuit dat ze nog wel een paar dagen blijven zitten, maar toch staat alles klaar: de werpkist, de weegschaal, puppybandjes, lijsten voor de gewichten van de pups, de extra handdoeken en vetbedden en natuurlijk de warmtelamp.

 

Ook nog even de buikfoto's gemaakt, waarschijnlijk de laatste buikfoto's. Teska is flink gegroeid de laatste week!

 


 

24 december 2018 - Nog een week te gaan

 

Met nog een week te gaan begint Teska's buik nu duidelijk te groeien. We merken ook dat haar buik haar nu in de weg gaat zitten. Ook het eten wordt wat moeilijker, ze krijgt haar voer nu dan ook in 3 keer per dag in plaats van 2 keer per dag. 

 

We zitten vandaag op dag 54 sinds de dekking en kunnen de pups nu ook voelen bewegen in Teska's buik! Dit is altijd een mooi moment!

 

Ook de laatste herpesvaccinatie heeft Teska gehad. Vandaag gaan we de laatste hand leggen aan de werpkist en zetten we alles op zijn plek, zodat na de Kerst alles klaar staat voor de geboorte van de pups.

 

  

21 december 2018 - Puppybandjes!

 

Bij een nieuw nestje horen ook nieuwe puppybandjes, vinden wij. Dus deze hadden wij van de week besteld, samen met nieuwe vetbedden voor in de werpkist straks. Deze kwamen vandaag binnen. Zo langzaamaan zijn we steeds meer klaar voor de bevalling!

 


  

20 december 2018 - Laatste echo

 

Vanochtend hebben we weer een echo bij Teska gemaakt, ook nu weer gewoon omdat het kan. We hebben nog 10 dagen te gaan tot de uitgerekende datum, dus de pups zijn inmiddels behoorlijk gegroeid. Op de echo zagen we ze ook duidelijk bewegen en ronddraaien, erg mooi om te zien! Daarnaast zijn de botten nu ook goed te zien op de echo; het worden al echt hondjes!

 


 

17 december 2018 - Knutselen

 

Nog ongeveer 2 weken te gaan, dus dat betekent dat het langzaam tijd wordt dat we de werpkist gaan klaarzetten, zodat Teska daar alvast aan kan wennen. Maar voordat deze in gebruik genomen kan worden, moet hij eerst even geschuurd en geverfd worden. Vandaag stond het schuren en afplakken op de agenda. Morgen verven. En Teska? Die neemt haar rust wel!

 


  

13 december 2018 - Dikke buik!

 

Vandaag weer wat foto's van Teska's groeiende buik gemaakt. We zitten nu in week 6 en nu is duidelijk te zien dat er iets begint te groeien. De langere haren onder haar buik hebben we nu weg geknipt; dit haar valt straks, onder invloed van hormonen, toch uit en zo is haar groeiende buik beter te zien.

 


 

29 november 2018 -  Nog een echo

 

Vanochtend (dag 31 van de dracht) hebben we weer een echo bij Teska gemaakt. Gewoon omdat het kan, omdat Carlijn bij een dierenartsenpraktijk werkt en nu kunnen we mooi de groei en ontwikkeling van de pups volgen. De pups zijn duidelijk een stuk gegroeid ten opzichte van vorige week!

 


 

26 november 2018 - De eerste buikfoto's

 

Het is nu 28 dagen sinds de dekking en we hebben de eerste buikfoto's gemaakt. Bij zo'n harige hond (ook al is ze nu kort getrimd) is het veel lastiger te zien dat het buikje al aan het groeien is. Wij zien het wel, maar we kunnen ons voorstellen dat iemand die Teska niet kent, het nog niet ziet. Vanaf 5- weken dracht, afhankelijk van het aantal pups, zal voor de 'buitenwereld' de groeiende buik ook goed te zien zijn. Toch is het leuk om af en toe een buikfoto te maken om de ontwikkeling te zien.

 


 

22 november 2018 - Drachtecho

 

Er valt tot nu toe nog niet echt veel te melden. Teska slaapt veel en is erg hongerig, dit kunnen tekenen zijn van een dracht, maar ook van een schijndracht. Een dikkere buik komt pas vanaf ongeveer 6 weken dracht en zover zijn we nog niet; we zitten vandaag op dag 24 sinds de dekking. De enige zekerheid krijgen we door middel van het maken van een echo. Dit hebben we vanochtend dat ook gedaan en ons vermoeden werd hiermee bevestigd: Teska krijgt puppies! Hoeveel het er zijn is door middel van een echo altijd lastig te zeggen, dus we laten ons rond oud-en-nieuw lekker verrassen! 

 


 

6 november 2018 - Herpesvaccinatie

 

Het is 8 dagen sinds de dekking. Uiteraard kunnen we nu nog niet zeggen of Teska drachtig is of niet, dat kan over 2 weken pas. Toch is het belangrijk om de herpesvaccinatie te geven, deze moet binnen 7-10 dagen na de dekking gegeven worden, om hopelijk te voorkomen dat de pups eventueel besmet worden met het herpesvirus. Dit virus is bijna altijd dodelijk voor pups jonger dan 3 weken.

 

Onze eigen dierenarts kwam helaas met het slechte nieuws dat de herpesvaccinatie tot minstens mei 2019 niet leverbaar is. Natuurlijk willen wij geen risico lopen op herpes, ook omdat we meerdere honden hebben die de pups ook zouden kunnen besmetten, dus hebben we rondgebeld en vanmiddag konden we gelukkig terecht bij een andere dierenkliniek. We hebben meteen de tweede herpesvaccinatie, die 1,5-2 weken vóór de bevalling gegeven moet worden, gereserveerd, zodat we zeker weten dat Teska dan ook de vaccinatie kan krijgen.