Puppy Blog C-nest 2017: Week 1


2 februari 2017 - Regelzaken

 

Vandaag zijn de pups alweer 1 week oud, wat is die week voorbij gevlogen! Het wegen wordt inmiddels wat lastiger; de pups worden groter, sterker en sneller en als we niet oppassen kiepen ze zo van de weegschaal af. Dit wordt de komende weken natuurlijk alleen maar erger, vooral als ze straks kunnen zien, horen en lopen. Dan willen ze echt niet meer op die weegschaal blijven zitten! De eerste 2 weken wegen we de pups altijd dagelijks, om zo goed mogelijk bij te houden of ze allemaal even goed aankomen en er geen achterblijvers zijn. Tot nu toe is dat gelukkig niet het geval, dus we maken ons daar dan ook geen zorgen over. Vanaf week 3 gaan we ze om de dag wegen, week 4 om de twee dagen, enz. De laatste 2-3 weken wegen we ze nog maar 1x per week en natuurlijk op de momenten dat ze ontwormd moeten worden (met 2, 4 en 6 weken).

 

Inmiddels zijn er, voor ons belangrijke, regelzaken definitief geregeld. Zo staat de datum van de puppytest vast op 17 maart, dan zijn de pups 7 weken oud. Op 23 maart hebben we het puppyparcours, waar we met elk nestje een keer naar toe gaan, gereserveerd als aanvulling op de socialisatie (naast de uitstapjes naar het bos). Dit is de donderdag vóór het weekend dat de pups 8 weken oud worden en door hun nieuwe eigenaren opgehaald mogen worden. Meer informatie over dit puppyparcours is te vinden op de site van Paws 4 Fun. Normaal proberen we in week 7 met de pups naar dit parcours te gaan, maar helaas was nu alleen 23 maart nog vrij, dus vandaar dat we nu in week 8 'pas' gaan.

 

De namen die wij op de stamboom willen, moeten binnen 10 dagen na de geboorte bij de Raad van Beheer opgegeven zijn, dit gaan we vanavond doen. Welke namen wij bedacht hebben, blijft nog even geheim, totdat we van de Raad het bericht hebben gekregen dat ze zijn goedgekeurd. In ieder geval zullen de namen allemaal met een 'C' beginnen, omdat dit ons C-nest is (dit is ons derde nest, we zijn bij het eerste nest begonnen met de letter 'A').

 

Komend weekend komen de eerste toekomstige puppy-eigenaren op bezoek, dus voor ons wordt het een druk, maar ook spannend weekend: wat zal iedereen van de pups vinden nu ze de pups 'in het echt' kunnen zien?


1 februari 2017 - Drinken, slapen en groeien

 

Heel veel meer dan drinken, slapen en groeien doen de pups nog niet, maar over een goede week, wanneer de oogjes en oortjes open gaan, dan wordt het feest hier. Dan beginnen ze ook met lopen en worden ze zich er bewust van dat ze moeten poepen en plassen. Vanaf dat moment kunnen wij al met de krantzindelijkheidstraining gaan beginnen.

 

Maar voordat het zover is, kunnen we nog een weekje genieten van alleen maar kijken en heel af en toe even een pupje pakken en knuffelen. Echt knuffelen lukt nog niet, want als we nu een pupje oppakken, worden ze vaak direct wakker en willen ze nog maar één ding: op zoek naar de tepel van Mali.

 

 

Vanochtend hebben we tijdens de wandeling even wat foto's gemaakt, vooral van Mali. Wijzelf vinden dat ze er erg goed uit ziet als je bedenkt dat ze 6 dagen geleden is bevallen van 10 pups. Meer foto's van de pups staan weer in het album.

 


30 januari 2017 - Tevreden pups

 

Dag 4 alweer, de tijd vliegt! Deze eerste dagen is het voor Mali vooral uitrusten, eten en af en toe plassen. De pups brengen hun dagen door met slapen, drinken, slapen, drinken.... En heel veel groeien.

 

Wanneer Loeka en Teska ook mee gaan wandelen, vindt Mali het geen probleem om mee te gaan en kunnen we gerust 3 kwartier wandelen. Maar wanneer Mali alleen mee moet, en de anderen zijn thuis, dan is het snel plassen en weer naar binnen. Omdat het ook belangrijk is dat ze ontspannen een frisse neus kan halen en even niet met haar gedachten bij de pups is, gaat ze 2 keer per dag een 'groot' rondje (maximaal 3 kwartier) mee wandelen, samen met Loeka en Teska. Wanneer de pups ouder worden zal ze vanzelf vaker en langer mee willen.

 

Hieronder een filmpje van vanochtend. Ook staan er weer nieuwe foto's in het album.

 


29 januari 2017 - Pedicure behandeling

 

Dag 3 alweer van het leven van de 10-ling. Alweer zijn ze allen aangekomen in gewicht: Mali geeft dus voldoende melk en ze drinken dus alle 10. Afgelopen nacht hebben we weer gewoon boven in bed geslapen en om beurten om de 3 uur de wekker gezet om te kijken hoe het met Mali en de pups zou gaan. Gelukkig troffen we telkens een slapende Mali en tevreden pups aan.

 

Zaterdag heeft Mali een aanvaring met Loeka gehad. Loeka wilde telkens in de kist komen om Mali te helpen met de pups. Goed bedoeld natuurlijk, maar Mali wilde dat absoluut niet hebben: het zijn háár pups. Na verschillende waarschuwingen (strak aankijken en grommen) bleef Loeka toch te dichtbij komen, wat uiteindelijk resulteerde in een flink boze Mali die Loeka even letterlijk bij de oren greep. Het zier er altijd erger uit dan dat het is en Loeka was zo verstandig om niet terug te ' vechten'. Op een blauwe plek in het oor na mankeerde ze dan ook niks, maar de boodschap is wel aangekomen: Loeka komt niet meer in de buurt van de kist. Normaal is het Loeka degene die de anderen rechtzet (zij is van begin af aan de leidster van de roedel) en nu zijn de rollen ineens even omgedraaid.

 

Vandaag was Teska aan de beurt. Zij vindt de pupjes gewoon reuze interessant en is alleen maar nieuwsgierig naar het kleine spul en de geluidjes die ze produceren, maar ook zij mag niet bij de pups komen van Mali. We hadden eigenlijk wel verwacht dat Mali dit eerder duidelijker zou maken, maar pas vandaag werd Teska even afgestraft. Alleen bij een terriër duurt het wat langer voordat de boodschap overkomt, dus Teska blijft nog proberen. We hebben daarom maar een puppyren om de werpkist heen gezet om Mali hierdoor hopelijk meer rust te kunnen geven. 

 

Ondanks dat de pups nog maar net 3 dagen oud zijn, was het vandaag toch al tijd voor een pedicure behandeling van de nageltjes aan de 20 mini-voorpootjes. We zagen namelijk dat Mali toch behoorlijk wat krassen op haar buik had van de pups (tijdens het drinken drukken ze namelijk om de melkklieren om de melkgift te stimuleren). De scherpe puntjes hebben we dus even geknipt. Vanaf nu zullen we dit elke paar dagen moeten doen. Als de pups wat groter zijn worden ook de nageltjes van de achterpootjes geknipt, dat is nu nog niet zo noodzakelijk.

 

 

Manuel had nog tijdens de bevalling een filmpje gemaakt van de geboorte van één van de pups, deze zijn we helemaal vergeten te plaatsen... Helaas, mede door het rode (slechte) licht, een beetje wazig, maar toch wilden we deze even delen. Meer foto's van vandaag staan weer in het foto-album.

 


28 januari 2017 - Dag 2

 

Natuurlijk hebben wij vannacht weer beneden geslapen, bij Mali en haar pups, om er zeker van te zijn dat alles goed zou gaan. Weer kwam van slapen niet veel terecht (in positieve zin), want hoe leuk is het als je naast een nestje pasgeboren pups mag liggen! Ook Loeka en Teska vonden het gezellig; die hebben heerlijk bij ons op de matrassen geslapen.

 

's Ochtends is altijd het moment om de pups te wegen. Zeker met zo'n groot nest is het belangrijk om goed bij te houden af ze allemaal voldoende melk binnenkrijgen, want erg overzichtelijk is het niet in de werpkist....

 

De eerste dag mogen pups wat in gewicht afnemen, dat is ook logisch als dat gebeurt, want ze zijn ineens in een hele andere wereld terecht gekomen dan die lekkere warme baarmoeder waar ze vandaan komen.

 

De geboortegewichten van onze pups lagen al mooi dicht bij elkaar. Ze zijn niet te zwaar, maar ook niet te licht. Direct na de geboorte begonnen ze allemaal direct te zoeken naar de tepels en we hebben alle pups duidelijk zien drinken, ook vannacht.

 

 

Uit de gewichten van vanmorgen bleek dat alle pups inderdaad goed hadden gedronken: ALLE pups zijn ruimschoots in gewicht toegenomen! 

 

Het lijstje van vanmorgen hebben we hiernaast geplaatst. De linkerlijst met gewichten is het geboortegewicht van elke pup, de lijst ernaast geeft de gewichten van vanochtend weer en hoeveel procent iedere pup is aangekomen ten opzichte van het geboortegewicht.

 

Vanochtend is de dierenarts nog even langs geweest om Mali te controleren, vooral om even goed na te voelen of ze echt leeg was en er niet een placenta achter is gebleven. Dit hebben we met Loeka's eerste nest meegemaakt en daarvan is ze toen erg ziek geweest. Zelf hadden we al gevoeld en het idee dat er niets meer in de baarmoeder zat, maar het is altijd fijn als dit bevestigd kan worden. Gelukkig kon de dierenarts ook niets vinden. Mali is ook niet extreem vermoeid of zwak, dus het moest wel goed zijn.

 

De pups:

Pup 1: teef, geel lintje

Pup 2: reu, donker blauw lintje

Pup 3: teef, paars lintje

Pup 4: teef, wit lintje

Pup 5: reu, bruin lintje

Pup 6: reu, groen lintje

Pup 7: teef, roze lintje

Pup 8: teef, oranje lintje

Pup 9: reu, licht blauw lintje

Pup 10: reu, rood lintje

 

Hieronder wat foto's van de tweede dag van het leven van de pups.