Puppy Blog C-nest 2017: Geboorte


27 januari 2017 - 10 pups!

 

Mali heeft dus het eerste vruchtwater verloren en was duidelijk aan het persen. Natuurlijk had ze, zoals we wel verwacht hadden, de bank uitgezocht om haar eerste pup ter wereld te brengen. We hadden ons er al op voorbereid door onder het kleed dat op de bank ligt, van die onderleggers neer te leggen, om te voorkomen dat vruchtwater en bloed op de bank zelf terecht zouden komen. Om stress te voorkomen tijdens de bevalling, is het het beste om de teef te laten bepalen waar ze wil bevallen. In Mali's geval dus de bank.

 

Om 4:15 braken dus de vliezen en om 5:05 uur, na flink persen, was pup nummer 1 geboren, een teefje. Wij natuurlijk blij, want wij wilden graag een teefje aanhouden... Maar uiteraard waren en nog veel meer mensen die deze dagen in spanning zaten te wachten op nieuws vanaf onze kant.

 

Omdat we natuurlijk meerdere honden hebben en ze veel met elkaar op trekken, vinden wij het belangrijk dat ook zij de bevalling meemaken. De aanstaande moeder, Mali in dit geval, bepaalt hoever de andere honden in de buurt mogen komen. Bijzonder was dan ook om te zien dat, na de geboorte van de eerste pup, zowel Loeka als Teska mochten snuffelen en helpen schoonlikken! Toen de pup eenmaal in de werpkist lag met Mali erbij, mochten ze niet meer in de buurt komen.

 

 

Omdat we natuurlijk wilden dat Mali de andere pups niet ook op de bank ter wereld zou brengen, hebben we de eerste pup naar de werpkist gebracht. Natuurlijk volgde Mali haar moederinstinct en maakte het haar niet meer uit waar ze de bevalling moest hervatten.

 

Pup 2 volgde na slechts 9 minuten persen om 5:40 uur, vrij vlot na de eerste pup dus. Dit was een reu. Pup 3 (teefje) volgde na een uur en pup 4 (ook een teefje) had maar 21 minuten nodig om na haar voorganger ter wereld te komen.

 

Een half uurtje later volgde om 7:21 uur volgde een reutje en nummer 6, ook een reu, kwam 9 minuten na zijn broer. Om 8:17 uur volgde weer een teefje, pup nummer 7 dus. De volgende teef werd om 9:43 uur geboren, de stand was nu 8 pups. We dachten te voelen dat er nog minimaal 2 pups moesten komen, dus Mali was er nog niet klaar mee. Een half uurtje na nummer 8 kwam nummer 9 (reu) ter wereld.

 

We dachten dus dat er nu nog 1 pupje moest komen, maar Mali nam haar tijd en gedurende lange tijd gebeurde er niks. Zolang de teef niet perst en de placenta nog intact is (wat overigens aan de buitenkant niet te zien is, daar moet je maar gewoon op hopen) is dat niet erg. Sommige teven besluiten zelfs dat ze tussen de geboorte van 2 puppen een paar uur gaan slapen... Gelukkig besloot Mali dat er geen tijd was voor een dutje en om 10:46 uur begon ze weer met persen, echter minder intensief dan bij de andere pups. Afwachten dus maar. Om 11:41 uur werden de weeën weer krachtiger en een half uur later was pup nummer 10 een feit: een reu. Gelukkig levendig en wel! Het leuke was dat op dat moment de eigenaren van papa Chief er even waren en dus de geboorte van één van de pups konden meemaken.

 

De eindstand is dus 10 pups met een mooie verdeling van 5 reuen en 5 teven. We hebben dus de luxe dat we 9 gezinnen ontzettend blij hebben kunnen maken met een pup. Helaas kunnen we, ondanks dit grote aantal pups, niet iedereen op onze wachtlijst blij maken....

 

Hieronder een korte fotoreportage van de bevalling. Gedurende de komende 8 weken zullen we regelmatig nieuwe foto's plaatsen in de verschillende foto-albums van dit C-nest, te vinden via de pagina 'Foto's -> C-nest'. Niet alle foto's zullen dus in deze blog verschijnen!