Puppy Blog B-nest 2015: Dracht


3 april 2015 - Dag 61


Gisterenmiddag is Loeka erg onrustig geworden: hijgen, rond lopen, nestjes maken. Allemaal tekenen dat de bevalling op gang komt. Op een gegeven moment mocht Manuel niet eens meer naar buiten van haar!


Deze onrust duurde tot ongeveer 19:00 uur, toen is de bevalling echt begonnen.


Lees hier alles over de geboorte van ons B-nest!


2 april 2015 - Dag 60


De uitgerekende datum, 5 april, komt steeds dichterbij. Tot nu toe is alles nog steeds rustig en wachten we geduldig tot de eerste tekenen dat de bevalling eraan komt.


Wij zijn er in ieder geval helemaal klaar voor!


1 april 2015 - Dag 59


Het wandelen is voor Loeka nu steeds meer een verplichting aan het worden. De heenweg gaat langzaam, dan sjokt ze echt, terwijl ze op de terugweg juist haast krijgt om naar huis te gaan!


Omdat we wel heel benieuwd zijn hoe zwaar ze nu is, hebben we Loeka vanochtend bij de dierenarts nog even gewogen, voordat de pups komen. Resultaat: 36,9 kilo! Normaal weegt ze rond de 29,5 kilo, dus ze is tijdens deze dracht bijna 7,5 kilo aangekomen!


Nog een paar nachtjes slapen....


30 maart 2015 - Dag 57


De laatste loodjes wegen het zwaarst zegt men. Dat lijkt aardig te kloppen aan Loeka te zien...

Het rollen, wat ze graag doet tijdens het wandelen, gaat niet meer zo makkelijk als een paar weken geleden!


Hier een filmpje, gemaakt tijdens de wandeling van vanmiddag.


29 maart 2015 - Week 8


Nog maar 1 weekje te gaan! Waarschijnlijk zeggen de foto's genoeg. Loeka is nu zo dik en waarschijnlijk zitten de pups erg in de weg, want we moeten haar voer nu over 5 maaltijden per dag verspreiden, anders past het niet, dan braakt ze het meteen weer uit.


Tevens een kort filmpje van Loeka's buik: hierop is heel duidelijk het bewegen van de pups te zien!


27 maart 2015 - Herpes vaccinatie


Nog ongeveer een week te gaan, dus vandaag was het moment om Loeka de tweede Herpes enting te geven.

Hopelijk kunnen we hiermee voorkomen dat Loeka en/of de pups eventueel met het Herpesvirus besmet worden, wat voor pup tijdens de eerste 3 weken fataal kan zijn. 


Ook al is Loeka waarschijnlijk al eens blootgesteld geweest aan het Herpesvirus en heeft zij de antistoffen hiertegen, toch willen wij geen risico lopen. De andere honden zijn ook voor de zekerheid geënt tegen Herpes, je weet maar nooit natuurlijk.


22 maart 2015 - Week 7

 

Nog geen twee weken en we hebben pups! Wat gaat de tijd snel! Gelukkig maar, want Loeka begint een ardige buik te krijgen, welke haar steeds meer in de weg gaat zitten. We zijn echt reuze benieuwd hoeveel pupjes Loeka voor ons heeft!

 

Van de week konden we de pups voelen bewegen in de buik, vandaag viel ons op dat we dit ook kunnen zien! Het is (nog) heel minimaal, maar als Loeka ligt te slapen en we kijken naar haar buik, dan zien we zo af en toe een pupje 'schoppen'. Erg bijzonder!

 

Ook de werpkist staat sinds vanavond. We hebben vorige week een stuk zeil gekocht, waar nu de werpkist op staat. Dit om de vloer tegen krassen van de kist te beschermen, maar natuurlijk ook om de vloer tegen de pups te beschermen als deze na een paar weken de kist uit klimmen en overal plassen, poepen en rommel maken.

Als de pups er eenmaal zijn komt er nog een puppyren om de kist heen om Loeka en haar pups rust te geven en te voorkomen dat de andere honden er constant bij lopen.

 

Natuurlijk weer wat foto's!


19 maart 2015 - Dag 46

 

Loeka heeft het zwaar momenteel. 's Avonds weet ze niet hoe ze moet liggen; waarschijnlijk voelt ze de pups bewegen en heeft ze daar last van. Het schijnt dat de pups actief worden zodra de teef in rust is. Arme Loeka...

 

Vandaag hebben we zelf de pups voor het eerst gevoeld! Dit lukt alleen nog als Loeka ontspannen is en over een tijdje (rond dag 54) kunnen we ze zelfs zien bewegen!


Loeka is vanaf vandaag verplicht met 'zwangerschapsverlof'. Gisteren hebben we nog met haar getraind, op zich gaat dat goed, ze heeft zoveel passie dat ze zich niet laat storen door haar dikke buik. Maar gisteravond had ze het zo zwaar, dat ze nu dus echt rust krijgt van ons. Soms moet je ze tegen zichzelf beschermen. Ook het fietsen is al een tijdje van de baan; dat ging echt niet meer.


Vandaag hebben we Loeka gewogen (dat doen we sowieso wekelijks, omdat Loeka en Mali altijd met Carlijn mee gaan naar haar werk bij de dierenarts) en ze is in een week tijd 1,5 kilo zwaarder geworden! Normaal gesproken, dus voor haar dracht, weegt ze rond de 29,5 kilo, vandaag weegt ze 33,12 kilo! Dit weekend maken we natuurlijk weer foto's van Loeka, wat een verschil zal dat zijn met de foto's van vorige week!


15 maart 2015 - Week 6


We zitten nu, na 6 weken, op tweederde van de dracht. Precies over 3 weken is Loeka uitgerekend; we zijn echt reuze benieuwd hoeveel pupjes Loeka krijgt!


De laatste week is Loeka flink aan het 'uitdijen'; ze lijkt met de dag dikker te worden en meer honger te krijgen. We voeren haar daarom nu drie keer per dag in plaats van twee keer. Ook de hoeveelheid voer hebben we iets opgevoerd, omdat we vonden dat ze op de ribben wat schraal werd. Ze krijgt natuurlijk niet te veel voer, natuurlijk om te voorkomen dat ze zelf te dik wordt, maar ook om te voorkomen dat de pups te dik worden. Dit kan straks de bevalling bemoeilijken. De laatste twee weken van de dracht groeien de pups ineens heel snel, dan zullen we haar wel duidelijk meer (moeten) gaan voeren.


Hieronder de foto's van vandaag.


8 maart 2015 - Week 5

 

Week 5 van de dracht alweer. Dat betekent dat Loeka al ruim over de helft is van de draagtijd. Nog 'maar' 4 weken en dan hebben we pups! In principe zijn we er klaar voor: de werpkist ligt klaar op zolder, we hebben nieuwe vetbedden gekocht, een nieuwe warmte lamp omdat de oude kapot is, we hebben vorige week een puppyren besteld en zelfs de puppybandjes zijn er al! Over een week of 2 zetten we de werpkist klaar in de woonkamer, zodat Loeka er alvast aan kan wennen en dit een vertrouwde plek gaat worden om haar pups op de wereld te zetten.

 

Natuurlijk hebben we weer foto's van Loeka's buik gemaakt; ze wordt nu duidelijk dikker!


2 maart 2015 - Week 4

 

Alweer een week verder en Loeka begint nu duidelijk 'voller' te worden. Dik kun je haar nog niet noemen, maar het is wel duidelijk dat er wat verandert aan haar buik. Ook haar tepels worden nu groter en de melkklieren worden ook langzaam dikker.

 

Erg actief is ze niet, thuis wil ze alleen maar slapen en tijdens het wandelen is het net een 'oude oma' wat haar tempo betreft. Spelen met de 'pubers' Brenna en Mali laat ze ook achterwege, hoewel ze wel duidelijk laat merken wanneer die twee te ver gaan en dat ze nog altijd de baas is.

Ook fietsen vindt ze niet leuk meer op het moment, maar het is wel beter voor haar om toch zo lang mogelijk in conditie te blijven. Daar heeft ze straks tijdens de bevalling en de zoogperiode profijt van. Fietsen doen we dus nog wel, hoewel niet dagelijks meer en in Loeka's tempo, voor zolang het nog gaat. Als ze straks echt dik wordt, dan houdt het fietsen natuurlijk op.

 

Natuurlijk weer de buikfoto's van Loeka, 4 weken drachtig.


23 februari 2015 - Week 3

 

We zijn alweer 3 weken verder sinds de dekking en vandaag is ons vermoeden bevestigd: Loeka is drachtig! Vanavond zijn we met haar naar de dierenarts gedaan voor de dracht-echo en daarop zagen we direct al meerdere vruchtjes. Wat erg mooi was om te zien, was dat we van de vruchtjes die we bekeken hebben, de hartjes zagen kloppen! Dat ze dus drachtig is, is duidelijk, maar van hoeveel pups kunnen we nog niet zeggen. We laten ons rond 5 april verrassen door Loeka!


Hieronder de foto's van de echo:

Ook hebben wij natuurlijk weer een aantal buikfoto's van Loeka gemaakt. Gelukkig wilde ze vandaag beter meewerken dan vorige week, maar nog steeds valt er niets te zien aan haar.


16 februari 2015 - Week 2

 

Het is vandaag alweer 2 weken geleden sinds de dekking met Frisco. Nog steeds weten we niet zeker of Loeka nu drachtig is of niet en nog steeds is er niets aan haar buik te zien, maar zoals beloofd hier weer nieuwe 'buikfoto's' na twee weken dracht (hoewel Loeka geen zin had om mee te werken...).


9 februari 2015 - Herpes vaccinatie


Net als bij mensen, komt bij honden ook het herpesvirus voor. De meeste honden zijn hier ooit wel een keer mee in contact geweest (via andere honden) en hebben dan ook antistoffen tegen dit virus. Echter, dit virus kan bij een drachtige teef geactiveerd worden als ze aan het bevallen is, met als gevolg dat de pups ook besmet worden met dit virus. Voor pups jonger dan 3 weken is dit virus dodelijk, pups ouder dan 3 weken hebben een betere overlevingskans, maar kunnen alsnog overlijden. Helaas is er meestal niets tegen dit virus te doen.


Gelukkig bestaat er een vaccinatie tegen dit virus, die ervoor zorgt dat de drachtige teef antistoffen aanmaakt. De pups in de baarmoeder krijgen deze antistoffen via de placenta en lopen dan minder risico wanneer ze besmet worden met het herpes virus.


Deze enting moet in 2 keer gegeven worden, de eerste keer 7-10 dagen na de dekking. Vandaag heeft Loeka dus de eerste enting gekregen tegen het herpesvirus.

De tweede enting krijgt ze 1,5-2 weken voor de uitgerekende datum. 


8 februari 2015 - De eerste week zit erop


Het is vandaag 1 week geleden dat Loeka gedekt is door Frisco. We weten natuurlijk nog steeds niet of Loeka drachtig is, maar we vinden wel dat ze slomer is dan anders en dat ze veel slaapt. En ze eet ongelooflijk veel! Op zondagochtend krijgen de honden altijd iets 'aparts' te eten (zalmkop, runderstrot, stuk pens), dit leggen we dan buiten neer (gewoon op een hoop) en dan kunnen ze zelf een stuk pakken. Vandaag stond er kippenkarkas op het menu. Vanochtend was het Loeka die het meeste en het snelste at! Terwijl ze normaal niet zo snel eet met dit soort dingen.

Dit kunnen tekenen zijn dat ze drachtig is, maar ze kan natuurlijk ook 'gewoon' schijnzwanger zijn...


Hieronder in ieder geval 2 foto's van Loeka, zodat we (hopelijk) de komende weken een groeiende buik kunnen zien! Elke week zullen we nieuwe 'buikfoto's' plaatsen.


5 februari 2015 - Enkele dagen na de dekking

 

Het is nu nog maar 3 dagen geleden dat Loeka door Frisco is gedekt, dus we kunnen op dit moment nog helemaal niet zeggen of Loeka wel of niet drachtig is. Echte zekerheid hebben we pas met de echo, maar dit duurt nog een kleine 4 weken...

 

Toch vinden we het leuk om hieronder een overzicht te plaatsen van wat er vanaf de dekking allemaal in het lichaam van de teef gebeurt.

 

Dag 1

Dag dat de dekking plaatsvond. De spermatozoïden migreren door de baarmoederhals.

Dag 2

Het sperma zoekt naar een gerijpte eicel.

Dag 3/4

De spermatozoïden bereiken de eitjes in de eileiders.  

Dag 5

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt.

Dag 6

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.

Dag 7

De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s  mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.

Dag 8

De migratie gaat door om gelijke plaatsen voor de embryo’s mogelijk te maken. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes.

Dag 9 t/m 13

Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeien tot blastocytes

Dag 14 t/m 16

De blastocytes planten zich in de baarmoederwand. 
Daar groeien ze uit tot embryo’s.

Dag 17

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. 

Dag 18/19

De kiemblazen (blastocyten) nestelen zich in de baarmoeder ze vormen Embryonale blazen. De tepels van het teefje worden zichtbaar groter.

Dag 20

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Ochtendmisselijkheid is mogelijk door de hormonale veranderingen of door het uitzetten en vervormen van de baarmoeder. Het teefje kan lusteloos lijken. Het kan zijn dat ze minder eet voor een tijdje en af en toe braakt.

Dag 21/22

De teef kan een taaiachtig slijm afscheiden uit de vulva. Dat is het eerste teken dat de dekking is gelukt.

Dag 23/24

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Inspannende activiteiten kunt u beter nu vermijden. De eiwitten in het voer kunnen verhoogd worden.

Dag 25

Een ervaren persoon (een fokker of een dierenarts) kan zeggen door voorzichtig te voelen of ze zwanger is of niet. De ogen en zenuwbanen in het ruggenmerg zijn aangelegd. In dit stadium zijn de embryo's zeer gevoelig voor afwijkingen.

Dag 26/27

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen.

Dag 28/29

Gedurende de volgende 2 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen. Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen. 

Dag 30

Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen. Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is want de embryo’s hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen.

Dag 31

Dag 32 

Geef het teefje meer eten. Maar niet te veel, overgewicht moet vermeden worden.

De foetus is nu een volledig ontwikkeld tot een miniatuurhondje. Niet te veel eten geven, overgewicht moet vermeden worden.

Dag 33/34

Het gewicht van de teef gaat toenemen en de welpen gaan zich draaien, het opzwellen van de vrouwelijke delen wordt merkbaar. Let nu op het gewicht, overgewicht moet vermeden worden. De hartslag is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater sterk toeneemt.

Dag 35 t/m 43

Het teefje haar buik wordt dikker. Zorg ervoor dat de teef alvast aan de werpkist gaat wennen. Laat de teef desnoods alvast slapen in de werpkist.

Dag 44 t/m 46

Het ontwikkelen van de organen is klaar, de welpen zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de welpen is nu met een stethoscoop te horen. De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op. Het is heel gemakkelijk om de puppies te voelen nu, tellen kan iets moeilijker zijn.

Dag 47/48

Het teefje spendeert meer tijd aan zelfverzorging. Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt kunnen worden.

Dag 49

De skelet van de pups begint steviger te worden. Je kunt de pups nu af en toe voelen maar ze zijn niet te tellen. De haren vallen uit van de buik van de teef en haar melkklieren raken opgezwollen.

Dag 50/51

De teef neemt veel tijd voor het verzorgen van haar eigen lichaam. De tepels zwellen nog meer.

Dag 52/53

Haar melkklieren raken opgezwollen. De teef wordt onrustig en zoekt een plaats om te bevallen. Zorg er voor dat de plaats waar de teef moet bevallen zo prettig mogelijk is voor haar. Nu kan men de teef nest materiaal geven dat kan van handdoeken tot lakens zijn de teef kan daar dan mee een nest maken in de werpkist. Het is beter om verschillende kleinere maaltijden over de dag te verspreiden. Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen.       

Dag 54

Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen.

Dag 55/56

Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen.

Dag 57

Er kan nu melk uit de tepels komen.

Dag 58/59

Je kan elke ochtend en avond de temperatuur van het teefje meten.

Dag 60/61

De normale temperatuur schommelt (afhankelijk van het ras) tussen 37,5 en 39,4 graden. Het is nu handig om de normale temperatuur van de teef te kennen (gemeten in de zevende week). Wanneer de temperatuur 1,5 graad zakt worden de pups binnen de 6 -24 uur geboren. Afscheidingen uit de vagina dienen schoongemaakt te worden.

Dag 62 t/m 65

Verwachte datum waarop het teefje zal bevallen. Maar natuurlijk is dit een gemiddelde. Het werpen kan plaatsvinden tussen de 59e en de 65e dag. Puppies die geboren worden voor de 58e dag zijn meestal te jong om nog te overleven.