Puppy Blog A-nest 2012: Week 6


4 februari 2013 - De pups maken hun eerste uitstapje!

 

Vanochtend was het dan zo ver: de pups gingen mee naar onze dierenarts, Aleid Verhoeff, voor hun eerste enting! Dat betekende dus ook dat ze voor het eerst de auto in moesten (waar ze trouwens gewoon in gingen liggen slapen), voor het eerst naar een vreemde omgeving werden gebracht en voor het eerst op een tafel door een vreemde persoon werden onderzocht. Voor onszelf bleek dat spannender te zijn dan voor de pups, want de pups vonden het erg leuk! Ze liepen door de dierenartsenpraktijk te wandelen alsof ze niet anders hadden gedaan. Ook op de tafel in de spreekkamer lieten ze alles rustig over zich heen komen. Alles werd gecontroleerd: oortjes, gebit, ogen, vacht. Bij de reutjes werden natuurlijk ook de balletjes gecontroleerd. Alles was in orde! De pups hebben nu dus allemaal ook hun eigen paspoort gekregen! 

Na het uitstapje naar de dierenarts vonden wij het thuis tijd voor de pups om uit te rusten, maar daar dachten de pups anders over! Het hele huis werd nog 'even' overhoop gehaald, voordat ze in slaap vielen.

 

's Middags zijn we met alle honden, dus met Loeka, Boris en de 6 pups, naar het bos gegaan. Nu de pups hun enting hebben gehad, mogen ze de buitenwereld verkennen en daar proberen wij, de laatste 2 weken dat de pups nog bij ons zijn, zo veel mogelijk gebruik van te maken! Dus ook naar het bos. In het begin was het even wennen voor de pups, in deze grote en open ruimte, maar zodra ze eenmaal de smaak te pakken hadden en aan het rondlopen waren, wilden ze niet meer terug naar de auto! 

Eind van de middag is Patrick, het toekomstige nieuwe baasje van reutje oranje, nog even langs geweest. Hij wilde nog even een foto nemen van zijn nieuwe pup. Inmiddels weten wij ook waar alle pups gaan wonen:

 

- teefje zalmroze woont straks, zoals we al wisten, bij Jolanda en Berend Kniest, de ouders van Carlijn. Zij gaan hun pupje Nola noemen.

- reutje bruin, ofwel Jack, gaat bij Ellen, Tanno en Simon van Kesteren in Enschede wonen, zoals al bekend was.

- reutje grijs gaat naar Leo en Betsie van Toll in Twello verhuizen. Zij gaan hem Noèl noemen, omdat de pups op Tweede Kerstdag geboren zijn.

- reutje blauw heet straks Loek (vernoemd naar Loeka) en gaat naar Leon en Marlous in Leeuwarden.

- reutje oranje krijgt een sportief leven in Wanroij bij Patrick en Sonja en wordt Bor genoemd, wat 'vrijheid' betekent.

- teefje roze blijft natuurlijk bij ons en heet straks Mali.

 

Als afsluiting van de drukke dag hebben wij de pups een kauwtje gegeven. Daar waren ze erg blij mee! Het was een getrek onderling om dat beestje van elkaar af te pakken. 


2 februari 2013 - Door de tunnel

 

Omdat het vanochtend erg mooi weer was (het zonnetje scheen), hebben we buiten voor de pups een behendigheidstunnel opgezet. Wij hadden nog een plank, waarvan we een wip hadden gemaakt. Benieuwd wat de pups daar allemaal van zouden vinden. Veel honden vinden het best wel eng om voor het eerst een donkere tunnel in te gaan, maar onze pups hadden al snel door dat een tunnel helemaal niet eng is! Toen ze eenmaa allemaal doorhadden dat ze door de tunnel heen konden lopen, wilden ze er op een gegeven moment niet eens meer uit!

 

Ook de wip werd uitgeprobeerd, maar de tunnel bleek toch leuker te zijn. 

Vanmiddag kregen we het druk met puppybezoek. Allemaal 'nieuwe' mensen. Omdat het gezin uit Den Haag de pup geannuleerd hebben, was er nog een reutje vrijgekomen, waardoor we dus 2 reutjes beschikbaar hadden.

 

Als eerste kwamen Patrick en Sonja uit Wanroij op bezoek. Zij hebben al ervaring met de Weimaraner en kunnen hun nieuwe pup veel sportiviteit bieden, zoals veel fietsen en hardlopen. Ideaal dus voor een Weimaraner.

 

Aan het eind van de middag kwamen Leon en Marlous naar de puppy's kijken, helemaal vanuit Leeuwarden. Ook zij waren al een tijdje verkocht aan het ras de Weimaraner en nu hebben ze de gelegenheid om een pup aan te schaffen in een omgeving met veel wandel mogelijkheden.

 

Door deze twee erg leuke, spontane en gezellige bezoeken, hebben nu alle pups een nieuw baasje, waar ze vanaf 16 februari naartoe mogen verhuizen!

 

We hebben inmiddels ook bericht gekregen van de Raad van Beheer. Aankomende vrijdag, 8 februari 2013, worden alle pups gechipt. Vanaf dat moment kunnen de stambomen gemaakt worden, zodat elke pup binnenkort een eigen stamboom heeft!


1 februari 2013 - Nieuwe hobby

 

De pups worden, naarmate ze ouder worden, steeds brutaler en willen steeds meer van de wereld ontdekken. Dit is aan de ene kant eg leuk en grappig, maar aan de andere kant af en toe best vermoeiend... Vooral als ze net uit de kist komen en nog vol energie zitten. Dan rennen ze de hele woonkamer door. Niet zo erg natuurlijk, maar in hun enthousiasme vergeten ze dan wel eens dat ze eigenlijk op de kranten moeten plassen en poepen. Op die moment zijn wij dan ook erg druk met opruimen van plasjes en poepjes... Als ze dan eenmaal uitgerend zijn, is het goed en zijn ze erg rustig. En dan gaat het plassen op de krant ook een stuk beter!

 

Intussen hebben de pups een nieuwe hobby ontdekt: kranten verscheuren en overal heen slepen. Dit resulteert dus telkens in een woonkamer vol met krantensnippers... Ook de kranten in de werpkist worden grondig onder handen genomen. Daarentegen leren ze wel erg snel; wanneer ze iets doen wat niet mag (bijvoorbeeld op kabels kauwen, in onze handen of voeten bijten) en wij ze daarvoor corrigeren (door ze even op de grond te drukken, zoals Loeka dat ook doet), snappen ze heel goed dat wat ze deden, niet mag. Natuurlijk proberen ze later weer hetzelfde te doen, zo gaat dat nu eenmaal met pups. Het hele opvoeden is een heel proces dat bestaat uit herhalen, herhalen en nog meer herhalen. Zo lang je maar consequent en duidelijk blijft en altijd dezelfde commando's gebruikt, hebben pup niet lang nodig om iets te snappen. Wij proberen, zolang de pups nog bij ons zijn, de pups al de belangrijkste basisregels bij te brengen, zoals krantzindelijkheid, benchtraining, niet in voeten of handen bijten, eerst rustig en stil worden voordat ze de kist uit mogen. Omdat pups in elke (nieuwe) situatie weer uit willen proberen wat de regels ook al weer zijn, zullen de nieuwe eigenaren hier thuis even 'opnieuw' mee moeten beginnen, zodat hun nieuwe pup weet dat ook in zijn nieuwe huis, dezelfde regels gelden. Maar de basis is en blijft in het geheugen van de pup opgeslagen, zijn hele leven lang. Het is dan af en toe gewoon een kwestie van even herhalen.

 

Dit vinden wij dan ook een hele uitdaging, om de pups een goede basis mee te geven voor de rest van hun leven. Het is wel een erg leuke uitdaging, die wij (nog steeds) met plezier aangaan! Vooral als je ziet wat we er nu voor terug krijgen; erg open en makkelijke pups, die ons vol vertrouwen overal volgen. Wij hopen natuurlijk ook dat hun nieuwe baasjes hier profijt van gaan hebben!

 

Om de pups weer eens wat nieuws aan te beiden, hebben we ze een doodsimpele kartonnen doos gegeven en een lege colafles met wat steentjes er in. Onvoorstelbaar hoe lang ze daar mee bezig kunnen zijn!

 

Gisterenavond hebben we de pups nog even een konijn gegeven, deze hadden we van de week al uit de vriezer gehaald om te ontdooien. Na een paar minuten hebben we het konijn maar weer afgepakt, want de pups waren er zo fel op, dat ze het al bijna uit elkaar trokken... Dat is natuurlijk zonde. Hieronder een paar foto's. 


30 januari 2013 - Weer veel ontwikkelingen

 

Ongelooflijk hoe snel de tijd voorbij vliegt; de pups zijn alweer 5 weken oud. Nog 2,5 week en dan zullen ze één voor één naar hun nieuwe baasjes vertrekken. Wat zal het dan ineens stil zijn... Maar, zo ver is het nog niet!

 

Vandaag zijn de pups weer naar buiten geweest. Het is nu (gelukkig) niet meer zo koud als vorige week, en zodra wij de buitendeur open laten staan, wandelen de pups al naar buiten, vol nieuwsgierigheid om de tuin steeds verder te ontdekken.

 

Vanmiddag hebben we de pups voor het eerst een vossenstaart gegeven. We waren erg benieuwd hoe ze daar op zouden reageren, omdat een vos erg vies ruikt en een roofdier is. Veel honden zijn daar een beetje huiverig voor. Onze pups niet hoor! Ze vlogen erop af alsof het eten was! Ze begonnen er allemaal aan te trekken, mee te schudden, van elkaar af willen pakken. Een erg leuke, maar ook wat onverwachte, reactie. Na afloop lag de hele woonkamer vol met plukken vossenhaar...

 

Inmiddels hebben de geweekte brokjes plaats gemaakt voor droge, harde brokjes. Het lijkt wel alsof ze dat lekkerder vinden dan de geweekte brokjes! Er blijft tegenwoordig na elke maaltijd bijna niks meer over voor Loeka, die altijd de restjes op mocht eten.

 

Met Loeka gaat het gelukkig ook erg goed, na het incident van gisteren, toen ze met haar tepels achter het prikkeldraad is blijven hangen en nu 3 hechtingen bij één van de tepels heeft. De pups mogen gelukkig gewoon bij haar drinken. Het aantal drinkmomenten die Loeka de pups geeft is de afgelopen weken gedaald naar 2, soms 3, momenten per dag. Meer dan voldoende, zeker omdat de pups nu 4 keer per dag brokjes krijgen.

 

Vanaf nu moeten we de pups 's nachts en als we weg gaan in de bench doen, want meneer oranje liep vanochtend al vrolijk in zijn uppie door de woonkamer. Schijnbaar is het hem dus gelukt om als eerste de werpkist uit te klimmen.

 

Zondag hadden we een erg leuk bezoek gehad van Micheala en Leon en hun kinderen uit Den Haag, zij wilden een reutje van ons. Helaas kregen wij het bericht dat zij vanwege onverwachte familieomstandigheden niet de mogelijkheid hebben een pup de aandacht te geven die hij nodig heeft. Zij hebben daarom de moeilijke, maar wel eerlijke, beslissing moeten nemen dat zij op dit moment geen pup kunnen nemen. Heel eerlijk, en natuurlijk hebben wij alle begrip voor deze situatie. Dit betekent wel dat er nu dus nog een reutje vrij is gekomen, waardoor we nu 2 reutjes beschikbaar hebben.