Puppy Blog A-nest 2012: Week 1


1 januari 2013 - Eén week voorbij

 

Onze puppy's uit de combinatie Loeka X Edmund von Walhalla zijn nu 1 week oud. Allen doen het super en groeien als kool!

 

Ons zorgenkindje, teefje 2, gaat ook gestaag vooruit sinds ze de nutrigel krijgt en wij haar om de 2 uur bijvoeren. Gelukkig gaat ze nu ook steeds vaker zelf bij mama Loeka drinken! Melk van moeders is natuurlijk altijd beter dan kunstmelk. Zet hem op kleine vechter! 


31 december 2012 – Vechtertje

 

Teefje 2 is van begin af aan al de kleinste van het nest geweest, maar een echt vechtertje! Moeiteloos duwde ze haar zwaardere broertjes en zusjes aan de kant om aan de beste tepel te kunnen drinken. Toch wil ze sinds 2 dagen niet meer in gewicht aankomen, waardoor we ons toch een beetje zorgen gingen maken. Gelukkig hebben we meer dan voldoende kunstmelk in huis, zodat we konden bijvoeren. Schijnbaar was dit niet voldoende om teefje 2 te laten aankomen in gewicht, dus vanmiddag besloten we toch met haar naar de dierenarts te gaan. We vonden dat ze opeens erg achteruit ging en verzwakte en hielden er al rekening mee dat ze het misschien niet zou halen.

 

Toch was dierenarts Oranje optimistisch: het zuigreflex was nog aanwezig en hart en longen klonken goed! Gelukkig, ze maakt nog een kans! We moeten haar nu, naast de kunstmelk, ook vocht gaan toedienen en een speciale energie-gel geven, zodat ze meer energie binnen gaat krijgen om aan te sterken. We blijven positief; het is een vechtertje! 

Vanochtend hadden we een mailtje gekregen van Betsie en Leo van Toll, die gisteren bij ons op puppybezoek waren. Zij willen heel graag een reu van ons. Leuk!! We hebben hen direct op onze reservatielijst genoteerd.


30 december 2012 – Puppybezoek

 

Vandaag het tweede ‘vreemde’ puppybezoek. Betsie en Leo van Toll uit Twello kwamen naar onze puppy’s kijken en waren geïnteresseerd in een reu. Zij hebben al ervaring met Weimaraners en hebben op het moment twee Duitse Staande Draadharen, waarmee zij ook jachttraining volgen. Het is de bedoeling dat zij met hun nieuwe Weimaranerpup ook jachttraining gaan volgen, dus dat is natuurlijk leuk nieuws! Leo was dan ook blij verrast dat Loeka al enkele KNJV-A diploma’s en een MAP-A diploma heeft. Nu nog even afwachten of ze besluiten om van ons een pup te nemen.

 

Vanmiddag kregen we een telefoontje van Ellen van Kesteren, uit Enschede. Zij hadden besloten dat zij graag van ons een reutje willen! Geweldig, en omdat dat dit hun eerste Weimaraner gaat worden, hebben zij zich echt goed verdiept hebben in het ras. Ook zij zijn van plan om jachttraining te gaan volgen, dus wij zijn ervan overtuigd dat ons pupje straks heel goed terecht komt bij hen! 


29 december 2012 – Opgelucht

 

Even een update over hoe het met Loeka gaat, nadat we er gisteren achter kwamen dat er nog een placenta in de baarmoeder achter was gebleven. Loeka had gisteren een injectie gekregen dat ervoor moest zorgen dat de placenta uitgedreven zou worden. Vrijdag hebben we van dat uitdrijven niks gemerkt. Zou de injectie wel werken? Gelukkig hoefden we ons niet lang zorgen te maken hierover, want zaterdagochtend, toen we heel vroeg beneden kwamen, bleek dat net enkele minuten daarvoor de placenta eruit was gekomen; Loeka was nog bezig met het opeten daarvan. Gelukkig, wat een opluchting! Het was ook meteen aan Loeka te merken, ze was ineens een stuk fitter! Sindsdien is ze ook heel snel weer helemaal opgeknapt. 

Sinds vandaag wil Loeka ook weer mee wandelen. Niet te ver, want ze wil natuurlijk weer zo snel mogelijk terug naar haar puppies, maar een klein half uurtje lukt prima!

Vandaag hebben we bij een aantal pupjes al voor het eerst de nageltjes geknipt, even de scherpe puntjes eraf gehaald. Wat groeit alles snel! 


27 & 28 december 2012 - Spannende dagen

 

Onze 7 Kerstpuppy's zijn nu twee dagen oud en doen het super! Loeka is een fantastische moeder voor haar kroost; ze houdt niet alleen haar 7 pups constant in de gaten, ook wijzelf en Boris worden gevolgd in ons doen en laten.

De eerste 24 uur zijn het meest kritisch, want alleen in die periode kunnen de pups de antistoffen in de eerste moedermelk, colostrum of biest genoemd, opnemen. Gelukkig waren alle 7 pups al vrij snel na de geboorte aan het drinken, dus dat zit wel goed! 

Het zogen van de pups kost duidelijk veel energie, Loeka krijgt nu twee keer zoveel voer als voor de geboorte. Loeka heeft al haar energie en voedingsstoffen nu natuurlijk nodig om melk aan te maken. Dit is voor haar lichaam natuurlijk ook wennen, dat er van het ene op het andere moment opeens 7 pups melk moeten drinken. Loeka had de eerste dag dan ook nog echt geen behoefte om mee naar buiten te gaan, zelfs niet om alleen even een plas te doen. Na lang aanmoedigen ging ze dan toch maar snel even mee de voortuin in; ze zal toch een keer moeten plassen. Natuurlijk moest ze direct weer naar binnen, terug naar haar kroost, dat op haar lag te wachten in de warme en veilige werpkist.

 

De tweede dag ging dit al stukken beter; Loeka wilde nu zelfs mee naar 'het veldje', een grasveld, 200 meter verderop, om daar te plassen en te poepen. Maar verder gaat ze echt nog niet!

 

De eerste dag bleek dat 2 van de 7 pups een paar gram waren afgevallen, maar dat mag. Pups mogen de eerste dagen na de geboorte 10% van hun lichaamsgewicht verliezen, daarna moeten ze weer aankomen, om na 7-10 dagen hun geboortegewicht te hebben verdubbeld. We maakten ons dus ook geen zorgen. Was ook niet nodig, want op dag 2 was iedereen, behalve nummer 7, flink aangekomen. Deze laatste pup, een kleine reu, legden we daarom wat vaker aan de achterste melkpaketten van Loeka aan, omdat daar meer melk zit. Je bent daar dan even druk mee, maar uiteindelijk heeft het wel zijn vruchten afgeworpen; pupje 7 heeft zijn geboortegewicht inmiddels overschreden!

 

Ondanks dat de pups nog maar 2 dagen oud zijn, kun je al duidelijk onderscheid maken in de verschillende karaktertjes:

Zo is pupje 2 (het kleinste teefje) eentje die weet wat ze wil. Ze duwt gerust haar veel zwaardere broertjes en zusjes aan de kant om bij de beste tepels te komen.

Pupje 3 (kleinste reutje) ligt vaak aan de 'puppybar', maar bijna altijd vooraan, bij de kleinere tepels. Als we hem dan willen verleggen naar de grote melkklieren achteraan, houdt hij stug vol om toch weer terug naar voren te gaan. Een eigenwijsje dus.

Pup 5, een grote, dikke reu, is meer op zichzelf en als hij honger heeft, dan kiest hij de dikste tepel en neemt het er dan ook echt van. Uitbuiken doet hij dan in zijn eentje, lekker rustig onder de doodligranden.

Natuurlijk is het moeilijk om nu al te zeggen wat voor karakter ze nu precies zullen hebben en hoe ze daarin uit zullen groeien, maar bepaalde trekjes zijn nu al erg duidelijk.

 

Vrijdagochtend is Ellen, de dierenarts, bij ons langs geweest om Loeka en haar pups even helemaal na te kijken. Wij willen natuurlijk zeker weten dat alles gezond is, zowel Loeka als de pups, en willen zeker weten dat wij niks over het hoofd hebben gezien.

De pups werden allen grondig gecontroleerd: het gehemelte werd nagekeken of er geen open gehemeltes voorkwamen, de hartjes werden beluisterd, de naveltjes werden gecontroleerd op infecties (de ingedroogde navelstrengen zijn inmiddels afgevallen) en natuurlijk werd hun gewicht beoordeeld.

 

Zoals wij zelf al hadden gedacht, waren alle pups kerngezond, gelukkig!

Nu was Loeka aan de beurt. We vonden haar wat slomer overkomen en vanochtend had ze ook moeite met opstaan. Zelf dachten we dat ze misschien vermoeid zou zijn van de bevalling en het feit dat ze de afgelopen dagen weinig heeft geslapen. Toen Ellen Loeka ging navoelen, bleek er iets niet helemaal in orde te zijn. De baarmoeder leek wat verdikt, maar de vraag was of deze gewoon nog niet helemaal geslonken was of dat er misschien toch nog iets in achtergebleven was... Aangezien Loeka ook wat sloom overkwam op ons, adviseerde Ellen ons om voor de zekerheid toch een echo te laten maken. 

Diezelfde middag zijn we nog naar de praktijk in Zelhem gereden, waar een echo van Loeka's baarmoeder werd gemaakt. De ene hoorn was mooi schoon, op wat bloedresten na, wat overigens normaal is na een bevalling. De andere hoorn was echter veel groter en gevuld met vocht. Bleek dat er een placenta was achtergebleven, die de uitvloeiing van het bloed in deze tweede hoorn belemmerde en een lichte ontsteking had veroorzaakt. Hierdoor was Loeka ook zo sloom. Gelukkig hadden we de boosdoener gevonden en waren we er erg vroeg bij. Het viel gelukkig allemaal dus mee, maar voor de zekerheid hebben we ook een volledig bloedonderzoek uit laten voeren. Ook dit was gelukkig allemaal perfect in orde!

 

Maar nu moet die achtergebleven placenta er nog wel uit, zodat het bloed ook weg kan vloeien en het niet verder gaat ontsteken. Daar kreeg Loeka een injectie voor. Deze injectie wekt lichte weeën op die de placenta uit moeten drijven. Omdat dit enkele dagen kan duren, heeft Loeka ook nog extra antibiotica, pijnstilling en ontstekingsremmers gekregen. Aan ons de taak om nu goed op te letten of de placenta inderdaad wordt uitgedreven. Als dat eenmaal is gebeurd, zal Loeka weer helemaal opknappen en zal ze hier niks aan over houden. Wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat het goed komt! Maandagochtend gaan we weer terug naar de praktijk om een controle-echo te laten maken, zodat we 100% zeker weten of de placenta eruit is.

 

Sinds de injecties voelt Loeka zich stukken beter. Nu is het gewoon rustig afwachten totdat de medicijnen hun werk doen. Voor de pups heeft dit voorval gelukkig geen gevolgen.