Puppy Blog A-nest 2012: Dracht


26 december 2012 - Dag 61

 

De ochtend

De laatste dagen is Loeka wat onrustig, maar tekenen van een naderende bevalling zijn er nog niet. We meten haar temperatuur een aantal keren per dag, want zodra deze meer dan een graad gaat dalen, begint de bevalling binnen 12-24 uur. Tot nu toe blijft haar temperatuur netjes hetzelfde, dus we moeten het gewoon afwachten. Vanochtend hebben we nog even lekker ontspannen met de honden gewandeld, hoewel we wel konden merken dat Loeka eigenlijk niet zo heel veel zin had: ze was als eerste terug bij de auto!

De middag

Vanmiddag was het onverwacht en onaangekondigd dan toch zo ver: Loeka besloot om te bevallen.

 

Om te lezen hoe de bevalling is verlopen; ga naar 'geboorte' op de pagina Puppy Blog A-nest.


23 december 2012 - Week 8; de laatste loodjes

 

Loeka is nu 8 weken drachtig, 58 dagen om precies te zijn. Het zijn nu letterlijk de laatste loodjes, de pups groeien snel nu. Loeka is in 4 dagen tijd ruim een kilo zwaarder geworden! Je ziet en voelt de pups ook steeds fanatieker bewegen. Ook het wandelen gaat een tempo langzamer nu, allemaal tekenen dat het groeien van de pups veel energie kost voor Loeka. Nog een paar dagen en dan hebben we pups! Hoeveel het er zijn, dat weten we nog niet, we laten ons door Loeka verrassen! 


19 december 2012 - Dag 54

 

De dracht verloopt voorspoedig, de bevalling komt steeds dichterbij. Nog ongeveer een week en dan komen de puppy's! De pups zijn inmiddels zo groot dat ze nu makkelijk door Loeka's buik te voelen zijn! Als je je hand op haar buik legt, voel je ze druk schoppen en bewegen. Bijzondere ervaring is dat! Als Loeka rustig ligt te slapen, kun je ze zelfs ZIEN bewegen! 


17 december 2012 – Herpesvaccinatie

 

Vandaag heeft Loeka de tweede herpesvaccinatie gehad. Dit was tevens ook de laatste, die ze 7-10 dagen voor de bevalling moest krijgen. Door Loeka te enten tegen herpes, krijgen de pups via de placenta, en straks via de moedermelk, antistoffen tegen het herpesvirus binnen. Hierdoor zijn de pups beter bestand zich te weren tegen het virus, mochten ze dit oplopen. Zonder deze enting krijgen ze geen antistoffen binnen, waardoor dit virus dodelijk kan zijn voor pups. Boris hadden we al geënt tegen het herpesvirus, op hetzelfde moment dat Loeka de eerste vaccinatie kreeg, na de dekking. 


16 december 2012 - Week 7

 

De zevende week van de dracht zit er ook al weer op. Loeka is weer flink gegroeid: ze is nu inmiddels ruim 5 kilogram zwaarder dan normaal!

 

Afgelopen week hebben we ook een begin gemaakt met het maken van de werpkist, welke nu inimddelds bijna zo goed als af is. In deze werpkist zal Loeka gaan bevallen en ze zal daar ook, samen met haar pups, de eerste weken doorbrengen. De werpkist staat gezellig bij ons in de woonkamer, zodat de pups zo optimaal mogelijk gesocialiseerd worden. 


15 december 2012 – ‘Puppybezoek’

 

Vandaag kregen we ons eerste ‘puppybezoek’. Zo kun je het eigenlijk nog niet noemen, de pups zijn immers nog niet geboren.

De fam. Van Kesteren (Ellen, Tanno en hun zoon Simon) uit Enschede kwam een kijkje nemen bij ons en natuurlijk wilden ze Loeka zien. Zij willen graag een reu en zijn al lange tijd op zoek. Het was een erg gezellige en ontspannen bezoek, dus nu even afwachten of de fam, van Kesteren van ons een reutje wil. Maar eerst afwachten totdat de pups geboren zijn, want misschien krijgt Loeka helemaal geen reuen… 


9 december 2012 - Week 6

 

Loeka is nu 6 weken drachtig. Dit is nu ook duidelijk aan haar te zien, ze lijkt nu wel met de dag dikker te worden! 


2 december 2012 - Week 5

 

Loeka is alweer 5 weken drachtig, dus ze is al over de helft! Wat gaat de tijd snel! We zien haar buik nu echt groeien, zo ineens. De eerste weken was er nog niks te zien, maar nu begint haar buik duidelijk te groeien. Ook de tepels zijn veel dikker geworden. Gelukkig is de periode van sloomheid nu ook voorbij; Loeka is weer vrolijk en heeft weer zin om mee te gaan fietsen! Het schijnt dat vooral de eerste paar weken van de dracht het zwaarst zijn, omdat er ineens heel veel verandert in het lichaam van een teef. Er wordt een grote hoeveelheid verschillende hormonen geproduceerd, de bevruchte eicellen implanteren zich en gaan groeien. Al deze veranderingen maken dat de teef zich niet zo lekker voelt. Tijdens het laatste deel van de dracht groeien de pups vooral heel erg, het meeste is al af; de ledematen, de belangrijkste organen, de vacht, nagels. Hierdoor zie je pas vrij laat dat de buik van de teef dikker wordt. Deze week gaan we beginnen aan de werpkist, want deze moet ongeveer 2 weken vóór de bevalling klaar staan in de woonkamer, zodat Loeka er alvast aan kan wennen. 


24 november 2012 - De echo...

 

Vandaag was de dag aangebroken waar we 4 weken lang op hebben gewacht: we konden de echo laten maken om te zien of Loeka drachtig is... De uitslag was direct heel duidelijk: er waren meerdere vruchtjes te zien. Loeka is dus drachtig!!! 


18 november 2012 - Week 3

 

Inmiddels zit de derde week er ook weer op. Loeka is nog steeds erg sloom en sinds 2 dagen is duidelijk te zien dat haar melkklieren wat dikker zijn dan normaal. Ook lijken haar tepels wat groter; zou dat verbeelding zijn of is dat echt zo? Eind volgende week hebben we meer duidelijkheid, want dan kunnen we de echo laten maken. Erg spannend allemaal... 


11 november 2012 - Week 2

 

De tweede week zit er op, 16 dagen na de dekking. Vandaag hebben weer foto's van Loeka gemaakt. Er zijn nog geen uiterlijke kenmerken aan Loeka te zien of ze drachtig is. Wel is ze de laatste week erg sloom, ze is anders dan anders. Zou ze echt drachtig zijn? Dat kunnen we pas over 2 weken zeggen, als we een echo kunnen laten maken... 


5 november 2012 – Herpesvaccinatie

 

Vandaag is het 10 dagen na de dekking. Het moment om beide honden tegen herpes te vaccineren. Pasgeboren pups zijn namelijk erg vatbaar voor het herpesvirus, dat nagenoeg iedere hond bij zich draagt. Om besmetting zo veel mogelijk uit te sluiten en te voorkomen, vaccineren wij beide honden tegen herpes. Boris hoeft maar één keer gevaccineerd te worden, Loeka moet 1,5 tot 2 weken vóór de verwachte geboortedatum nogmaals een vaccinatie krijgen. 


4 november 2012 - Leuk om bij te houden

 

Vandaag hebben we foto's van Loeka gemaakt, een foto van haar buiklijn en een foto van haar buik met tepels. Natuurlijk is er nu nog niets te zien, maar het is wel leuk om deze foto's straks terug te kijken om te vergelijken hoe haar buik groeit tijdens de dracht. Hieronder dus de foto's 9 dagen na de dekking. 


2 november 2012 - De eerste week zit er op

 

Vandaag is het een week geleden dat Loeka door Edmund is gedekt. We weten nu nog niet of Loeka drachtig is of niet, dat kan pas over 3 weken door middel van een echo bepaald worden. In theorie zouden de eicellen inmiddels bevrucht moeten zijn en zich richting de baarmoeder moeten begeven om zich daar vervolgens in te kunnen nestelen.

We kunnen dus ook nog geen groeiend buikje of groter wordende tepels bij Loeka ontdekken. Het is gewoon nog 3 weken afwachten tot de echo.