Puppy Blog A-nest 2012: De reu


Omdat ik, Carlijn, al vrij snel wist dat ik in de toekomst met Loeka wilde gaan fokken, was ik me al vroeg aan het oriënteren op Weimaraner reuen. Met Loeka loop ik ook regelmatig shows, dus daar begon het bekijken van de reuen die daar meededen. Maar niks dat me aansprak. De één had een aflopende rug, de ander was te groot. Kortom: het type Weimaraners dat op shows te zien was, sprak me niet aan. De meesten waren wel erg spectaculair om te zien, maar omdat het de bedoeling was dat ik zelf een pupje van Loeka ga houden en daarmee ook jachttraining wil gaan doen, wilde ik graag een werkhond. Maar op shows vind je bijna geen werkhonden, dus moest ik ergens anders ‘mijn’ reu gaan zoeken. Algauw kwam ik in Duitsland uit. Daar wordt de Weimaraner (nog steeds) vooral voor de praktijkjacht gefokt en gebruikt. Dat betekent dus dat er erg veel waarde gehecht wordt aan de jachteigenschappen. Iets wat ik ook in een Weimaraner zoek. Daarnaast moeten alle Duitse dekreuen minimaal één keer geshowd zijn op een Zuchschau. Een soort show, waar echt ALLES tot in detail wordt nagekeken: de vacht (kleur en beharing), de bouw, rug, poten en voeten, bek (inclusief het complete gebit). Bij teven worden de tepels nagekeken en geteld (heeft een teef geen 10 tepels, mag er niet mee gefokt worden) en bij de reuen worden de teelballen gecontroleerd (heeft een reu geen twee normale, ingedaalde testikels, mag de reu niet voor de fok worden ingezet). Ook wordt er een soort gedragstest gedaan. Een Weimaraner mag geen angst laten zien en moet ‘zijn’ bezittingen (bijvoorbeeld de tas of jas van zijn baas) willen verdedigen als zijn baas er niet is. Daarnaast moet een Weimaraner ook vriendelijk zijn tegen vreemden. Een Weimaraner die ‘slaagt’ op zo’n Zuchtschau, voldoet dus aan de Duitse eisen om voor de fok ingezet te worden, mits hij geen HD heeft. Maar Duitsland is groot, dus waar begin je dan met zoeken? Google dan maar, met als zoektermen: Weimaraner dekreu, Weimaraner reu Duitsland, Duitse Weimaranervereniging, etc. Toen kwam het volgende probleem aan het licht: ik heb geen jachtakte, en aangezien in Duitsland de Weimaraners echt als praktijkjachthond wordt gebruikt, is het moeilijk om een reu te vinden waarvan de eigenaar een dekking wil verlenen aan een ‘huishond’.

 

Na even de zoektocht stop te hebben gezet, kwam ik heel per ongeluk via Facebook op de pagina van Anja Bilstein, eigenaar van de Duitse reu Edmund von Walhalla. WAUW, wat een mooie hond! Dus via Facebook contact gelegd en het klikte meteen, zodat we een afspraak hebben gemaakt om Edmund in het echt te bekijken. Dit was hem! Dit was de reu die ik zocht: een niet te grote reu, mooie en dichte vacht, erg mooi hoofd en een ongelooflijke drive om te werken. Maar bovenal: een erg lief karakter. Een vriendelijke reu wanneer zijn eigenaar er is, maar zodra hij alleen thuis is, bewaakt hij ‘zijn’ huis zoals een Weimaraner hoort te doen: zonder angst en twijfel.

 

Omdat wij (Carlijn en Manuel) niet direct wilden beslissen of wij Edmund als dekreu wilden gebruiken, maar eerst alles wilden overdenken, zijn we in tussentijd nog naar een Zuchtschau in het Duitse Greven gaan kijken. Wie weet wat we daar nog tegenkomen? Maar er was geen enkele reu die kon tippen aan Edmund, dus de keus was al vrij snel gemaakt: Edmund von Walhalla moest de vader van onze pupjes worden!

 

 

Hieronder een stukje dat Anja, de eigenaar van Edmund, ons heeft gemaild waarin zij Edmund beschrijft:

 

“Edmund is een middelgrote reu met zeer veel passie en werklust. Hij heeft een grote wil om te werken en tijdens het jagen werkt hij graag samen met zijn baas. Hij is het liefst in de velden te vinden.

Edmund heeft het typische Weimaranerkarakter, is erg sociaal en heeft een stabiel temperament.

Hij is vriendelijk tegen vreemden en vooral met kinderen is hij erg voorzichtig.

Thuis en in het openbaar is Edmund erg kalm en rustig. Tijdens het jagen komt zijn grote passie en werklust naar boven. Hij jaagt met grote snelheid en neemt daarbij veel veld, staat uitstekend voor en is steady bij het opgaan van het wild.”

 

Edmund heeft de VJP, HZP, VGP, VSwP (zweetspoorproef) en HN (härtenachweis) behaald. Daarnaast heeft hij tijdens de Wesentest de beoordeling WG2/WF1 gekregen (de gedragstest die op de Zuchtschau afgenomen wordt). 

Meer informatie en foto’s van Edmund zijn te vinden op zijn eigen website: www.edmund-von-walhalla.de.

 

Nu alles voor de dekking was geregeld, was het wachten totdat Loeka loops zou worden, naar verwachting de laatste dagen van oktober 2012.

 

Intussen konden we natuurlijk wel alvast de nestaankondiging op onze website plaatsen, zodat mensen nu al zouden weten dat wij puppy’s krijgen: