Nimrod 2013


In november 2013 kwam een droom uit: Carlijn en Loeka werden door Orweja uitgenodigd om aan de Nimrod-proef mee te doen, de zwaarste jachthondenproef in Nederland. Alleen de beste honden van elk ras van het afgelopen seizoen komen voor een uitnodiging in aanmerking, waarvan Loeka er dus één was. Super trots zijn wij dan ook, vooral omdat een hond maar één keer in zijn/haar leven aan deze proef mee mag doen!

 

Hieronder volgt een verslag over hoe wij onze deelname aan de Nimrod hebben ervaren.

NIMROD 2013

Dorhout Mees, Biddinghuizen, Flevoland

11 november 2013

Waarschijnlijk de allerbelangrijkste wedstrijd voor Loeka, vooral omdat een hond maar één keer in zijn/haar leven deel mag nemen aan deze zware proef. Het moet dus allemaal op deze ene dag gebeuren. Dat gold ook voor Loeka. Tijdens de trainingen voorafgaand aan de NIMROD heeft Loeka laten zien dat ze dit niveau beheerst. We hadden er dus alle vertrouwen in dat we vandaag zouden laten zien wat we in huis hadden. Dachten we. De werkelijkheid was helaas anders.

 

De dag begon met een super leuk ontvangst voor de deelnemers, waarbij we ons oranje vestje kregen, ons programmaboekje met daarin de proeven beschreven, een mooie oranje NIMROD 2013 sjaal en lekkere dingen voor de hond. De honden moesten door de dierenarts gekeurd worden en daarna begon de presentatie van de proeven. Voordat we ons naar de proeven mochten begeven, werd er nog een groepsfoto van alle deelnemers met hun honden gemaakt. Nu begon het spannendste van de dag: de proeven.

Groepsfoto deelnemers Nimrod 2013
Groepsfoto deelnemers Nimrod 2013

Van zenuwen was geen sprake; we wilden gewoon genieten van deze dag en laten zien dat we terecht op dit niveau thuishoorden. Maar we werden al snel uit deze droom gehaald. Tijdens de eerste proef haalde Loeka zeer netjes een gans binnen, waarvan wij hadden verwacht dat deze lastig zou zijn. De ogenschijnlijk makkelijk gelegen kraai en een fazant heel ver weg in een bosje zouden een makkie moeten zijn. De kraai was inderdaad snel gevonden door Loeka, maar in plaats van dat deze daadwerkelijk werd geapporteerd, werd deze genegeerd. Omdat Carlijn per se wilde dat deze kraai binnen zou komen (vooral omdat Loeka precies wist waar deze lag), en daarom alle tijd die nog over was hieraan heeft besteed, was er helaas geen tijd meer over om Loeka nog op de fazant in te zetten. Resultaat onze eerste NIMROD-proef: 1 van de 3 apporten binnen.

Proef C - Loeka komt terug met de gans
Proef C - Loeka komt terug met de gans

Met slechte moed gingen we door naar de tweede proef. Hier moest er eerst een sleep van een konijn worden uitgewerkt, nadat er eerst op links een markeer van een duif (aan de andere kant van een sloot) was gevallen. Er lag en een eend op een eilandje, ver weg rechts voor. De sleep was geen enkel probleem en Loeka kwam dan ook snel weer terug met het konijn. Nu de markeer van de duif, omdat Loeka deze had gezien en deze dus hopelijk nog had onthouden. Dat bleek geen probleem te zijn, totdat Loeka bij het water kwam en weigerde dit over te steken. Na een paar minuten proberen, besloot Carlijn om toch te proberen om eerst de eend op het eilandje binnen te halen. Hopelijk zou daarna nog tijd over zijn om nogmaals te proberen om Loeka op die duif in te zetten. Het dirigeren naar de eend was voor Loeka een makkie, maar ook nu wilde ze het water niet in. De twijfel bestaat ook of ze ooit verwaaiing van de eend heeft gehad. Hoewel er nog tijd over was, heeft Carlijn uiteindelijk besloten om Loeka helemaal terug te fluiten en de proef af te breken. Dit omdat Carlijn zoveel moest fluiten en dirigeren dat Loeka het niet meer snapte. Om te voorkomen dat Loeka helemaal dicht zou slaan, heeft Carlijn besloten om niet voor het binnenhalen van eend, maar om voor Loeka te kiezen en de proef de beëindigen. Resultaat tweede proef: 1 van de 3 apporten binnen.

Proef A - Loeka dirigeren - foto: Sarina Lammerts
Proef A - Loeka dirigeren - foto: Sarina Lammerts

Onze moed was nu helemaal in onze schoenen weggezonken toen we naar de derde en laaste proef gingen. Deze proef begon met een walk-up waarbij werd geschoten en er een schiet-konijn op ging. Dit was allemaal geen probleem voor Loeka en we mochten beginnen met de proef. Eerst een hazensleep, welke geen problemen gaf. Wanneer Loeka eenmaal terugkwam met de haas, werd er (uit zicht van de voorjager) geschoten en een eend in een vijver geworpen. Voor de hond was dit wel te horen/zien. Nadat de haas binnen was, stuurde Carlijn Loeka richting een kraai, die ergens in een boom hing. In tegenstelling tot wat er bij de eerste proef gebeurde, pakte Loeka deze kraai wel direct op en bracht hem terug. Nu was er nog ruim voldoende tijd voor de eend in de vijver. Dat dachten we tenminste, want het vinden van deze eend was een flinke tegenvaller. Het moeilijkste hiervan was dat de voorjager de hond gewoon niet kon zien. Carlijn moest Loeka dus op de gok in de goede richting sturen en hopen dat Loeka de eend zou vinden. Volgens toeschouwers zou Loeka dicht bij de eend zijn geweest, maar de tijd was helaas voorbij en moest Carlijn Loeka terugfluiten. Toch zijn we zeer tevreden over het werk dat Loeka hier heeft laten zien, vooral het dirigeerwerk was gewoon super! Op grote afstanden (ruim 200 meter?) bleef Loeka gehoorzaam en volgde ze elk commando van Carlijn op. Ze wilde echt die eend vinden. Die wil om te vinden misten we een beetje tijdens de andere twee proeven. Resultaat proef drie: 2 van de 3 apporten binnen.

Proef B - Loeka is terug van de hazensleep
Proef B - Loeka is terug van de hazensleep

Met de maar 4 apporten die Loeka binnen heeft gebracht hebben we dus niet een al te beste prestatie neergezet. Heel erg trots zijn we er dan ook niet op, zeker omdat we weten dat Loeka dit makkelijk had moeten kunnen. We hadden dan ook gehoopt dat we dat konden laten zien. We zijn wel weer een hele ervaring rijker èn we zijn zelfs op de Nederlandse televisie geweest! Carlijn is namelijk gefilmd en geïnterviewd door SBS 6. Een reportage van de NIMROD is uitgezonden op 11 november op SBS 6 tijdens Hart van Nederland. Klik op de foto hieronder om de reportage terug te kijken. Een leuk weetje is misschien dat Carlijn de jongste is die tot nu toe aan de NIMROD heeft deelgenomen...

Carlijn wordt door SBS6 geïnterviewd
Carlijn wordt door SBS6 geïnterviewd

Al met al kunnen we terugkijken op een dag die we nooit zullen vergeten en we willen alle supporters die ons tijdens deze dag hebben aangemoedigd en gesteund heel erg bedanken! Volgend jaar zullen wij weer van de partij zijn, maar dan als toeschouwer!