De Foxterriër: Vacht en vachtverzorging

Algemeen 

Bij de Foxterriër zijn er twee verschillende rastypen. De gladhaar en de draadhaar. De gladhaar behoeft minder vachtverzorging dan de draadhaar. Een gladhaar moet regelmatig geborsteld worden en gaat u naar shows met uw Fox, dan moet ook de gladhaar in model gebracht worden.

Showtoilet van een draadhaar Foxterriër.
Showtoilet van een draadhaar Foxterriër.

 

Een draadhaar vraagt meer werk. Behalve kammen en borstelen moet een draadhaar ook ongeveer 4 x per jaar naar de trimmer. Twee grote en twee na trimbeurten, wat moet gebeuren door een ervaren trimmer(ster) of zelf aanleren. De vacht behoort met de hand of trim-mes te gebeuren. Scheren of knippen is uit den boze. Een draadhaar zal door het scheren en knippen zijn kleur verliezen.

 

Wilt u een draadhaar uitbrengen op een show, dan zal deze door een ervaren showtrimmer getrimd moeten worden.

 

Volwassen Foxterriër Draadhaar 

Een volwassen Foxterriër heeft elke week wel een borstel en kam beurt nodig. Er zijn verschillende soorten borstels en kammen in de handel. U kunt als borstel het beste een pinnenborstel nemen. Deze gebruikt u niet als een echte borstel. U drukt de borstel zachtjes in de haar en met een kleine beweging iets naar voren en dan gelijk van de huid af naar boven. U maakt een soort pluk of schep beweging. U gebruikt deze borstel voornamelijk voor de rug en voor het uitborstelen van de poten. Met de kam kunt u de hele hond doen. 

 

Ongetrimde Foxterriër draadhaar.
Ongetrimde Foxterriër draadhaar.

De beharing van de draadhaar moet hard aanvoelen, als een kokosmat; in geen geval mag de hond wollig of zacht haar hebben. De harde, stugge haren moeten zo dicht tezamen groeien, dat de huid niet zichtbaar is als men de beharing met de vingers scheidt. Aan de voet van deze harde, stugge haren groeit korter, fijner en zachter haar, het zogenaamde onderhaar. Het haar op de flanken is zachter dan op de rug en de achterbenen. De hardste beharingen hebben de neiging licht gegolfd te zijn, maar gekruld haar is af te keuren. Het haar op de boven- en onderkaak is zachter en moet lang en vol genoeg zijn om er toe bij te dragen de snuit een krachtig aanzien te geven. Het haar op de voorbenen moet evenals dat op de snuit dicht geplant zijn. 

 

De draadhaar wordt van tijd tot tijd geplukt, dat wil zeggen het rijpe bovenhaar wordt verwijderd. Dit kan gedaan worden met de vingers, maar tegenwoordig gebeurt het ook met een trim-mes. Het plukken vereist vakkennis, omdat hier nog heel wat bij komt kijken. Ongeveer vier tot zes weken na het plukken behoort de draadhaar Foxterriër geplozen of nageplukt te worden. Hierbij wordt het doorgegroeide, zachte onderhaar verwijderd, wat het doorkomen en verdiepen van de zwarte en bruin kleuren bevordert. Het toiletteren of opmaken voor de tentoonstelling stelt zijn bijzondere eisen en het zijn vooral de fokkers-exposanten die deze kunst verstaan.

 

Foxterriërs hebben snel veel haren in de oren, controleer dit 1 x in de maand en ziet u te veel haren groeien, haalt u ze er met een speciale tang eruit. Controleer ook regelmatig de nagels; als ze te lang worden moet u ze knippen. Er zijn speciale nageltangetjes in de handel waarmee u rustig de nagels van uw Fox kunt knippen. Let er wel op dat u niet in het leven knipt, want dat doet niet alleen zeer maar het bloed ook ontzettend. Het donkere gedeelte van de nagel (roze) is het leven. De dierenarts kan ook de nagels knippen tijdens de jaarlijkse controles van uw Fox.

 

Foxterriërpup 

Als uw Foxterriërpup in huis is, kunt u het beste na 1 week beginnen met het borstelen. Uw pup moet eraan gewend raken om geborsteld en gekamd te worden. Dat werkt alleen maar in zijn voordeel als de pup voor het eerst naar de trimmer gaat. Knip ook zo af en toe zijn nagels. Begin met alleen maar een puntje eraf te halen.

 

Tegenwoordig wordt de vacht van een pup rond de 20 weken al getrimd. Heel belangrijk is dat niet het gehele oor gedaan wordt. Zorg ervoor dat er aan de onderkant het haar blijft zitten. Trim alleen het gedeelte van het oor dat omhoog staat en zo gauw de knik begint laat u de rest van het haar eraan. Zo voorkomt u dat het oor misschien gaat staan. Als uw pup eenmaal klaar is met wisselen kunt u na een korte tijd ook het haar op de oren weghalen.