Onze Foxterriër: Teska

Franzi vom Roßbach

BeNeLux Jeugdwinster NL '16, Nederlands Jeugdkampioen '17

Gegevens

Roepnaam: Teska

Geboortedatum: 14 september 2015

NHSB nr: 3029401 (imp. DE)

Chipnummer: 276096907100211

Geslacht: teef

Variëteit: draadhaar

Vader: Artus von Oberösterreich

Moeder: Eila vom Roßbach

 

 

 

Uitslag PL-onderzoek: Graad 1

Exterieur (show): Uitmuntend

DNA-profiel: volgt nog

Eigenaar: Manuel Rutjes

Mede-eigenaar: Carlijn Kniest

Fokker: Inge Schwinger, kennel 'vom Roßbach' (D)


 

Karakteromschrijving:

 

Teska blijkt een ontzettend sociaal hondje te zijn, dat erg goed weet hoe ze met andere honden om moet gaan, maar daardoor weet ze ook precies welke honden ze een beetje kan treiteren. Angst kent ze niet echt, maar ze is gelukkig niet onbezonnen in nieuwe situaties. Hierdoor is ze een prettig hondje om mee te nemen. (Vreemde) mensen vindt ze erg leuk, maar ze gaat er alleen op uitnodiging naar toe. Zoals een echte terriër hoort te zijn, is Teska erg eigenwijs en moeten we regelmatig even erg streng en volhardend zijn. Zijn de grenzen en regels eenmaal duidelijk, dan luistert ze prima. Een slechte eigenschap is echter het vele blaffen dat ze doet, maar dit hoort nu eenmaal bij een Foxterriër draadhaar; de gladharen doen dit minder.

 

Werkresultaten

 

sichtlaut (op een leeftijd van 6 maanden, niet op proeven aangetoond)

2x SJP C (1x 2de plaats, 11 mnd, jongste hond, 1x 1ste plaats, 11 mnd)

Zweetspoor-F ZG (1ste plaats)

FCI Werkcertificaat

Over Teska:

 

Ondanks dat de fokker van Teska (Inge Schwinger, kennel Vom Roßbach) 661 kilometer van ons vandaan woont, is Carlijn al op bezoek geweest toen de pups 2 weken oud waren. De oogjes waren net een dag open en de pups begonnen al een beetje rond te lopen. Volgens Inge was onze pup met alles het snelst: blaffen, lopen, openen van de oogjes en zelfs bijten!

 

Drie weken later, toen de pups 5 weken oud waren, zijn wij samen drie dagen op bezoek geweest om een zo goed mogelijk beeld van de pups, en met name van onze Teska, te krijgen. Wat we zagen waren 5 zeer vrije en mensgerichte pups, die nergens voor terugdeinsden. Dat beviel ons wel!

 

Vier weken later (de pups waren 9 weken oud) was het dan zover: Teska mocht met ons mee naar huis. De lange reis in de auto verliep zonder problemen, evenals de ontmoeting met de Weimaraners. De tweede dag voelde Teska zich al helemaal thuis!

 

We hebben bewust gekozen voor een Foxterriër uit werklijnen en beide ouders van Teska hebben alle nodige proeven behaald om aan de Duitse fokeisen te voldoen. Hoewel het voor ons voor het eerst is dat we een Foxterriër opvoeden en opleiden, hebben we wel bepaalde verwachtingen van Teska. We hopen dit over enkele jaren waar te kunnen maken.