De Foxterriër: Historie

Foxterriër draadhaar omstreeks 1890
Foxterriër draadhaar omstreeks 1890

Geschiedenis en ontstaan

 

Was ruim een halve eeuw geleden de gladhaar Foxterriër meer bekend, tegenwoordig behoort de draadhaarvariëteit tot de populairste rassen ter wereld. Wanneer de eerste draadhaar Foxterriër geboren is, weet men niet precies. Men vermoedt dat dit Old Tip is geweest, die omstreeks 1866 is gefokt door een zekere Tom Kendall, Master of Foxhounds in het graafschap Yorkshire. Deze hond wordt dan ook als de stamvader beschouwd van de hedendaagse draadhaar Fox. Engeland wordt dus beschouwd als de bakermat, maar ook op het vasteland van Europa en in Amerika staat de fokkerij van draadhaar Foxterriërs op hoog peil en zij behoren zeker tot de best gefokte rassen ter wereld.

In 1913 werd in Engeland de Wire Foxterriër Accociation opgericht, die ten doel heeft de belangen van de draadhaar te behartigen en die tevens de raspunten vaststelde. In Nederland volgde in 1916 de oprichting van de Nederlandse Foxterriër Club die, daar de gladhaar alleen in beharing van de draadhaar verschilt, ook deze variëteit behandelt. 

De Foxterriër is een uitmuntende verdelger van ratten en muizen en zijn uitnemende jachtaanleg wordt in veel landen op hoge prijs gesteld. De naam Foxterriër duidt erop dat hij voornamelijk voor de jacht op vossen wordt gebruikt, maar ook bunzings, dassen enz. worden door hem gejaagd. Men kan dus begrijpen dat de Foxterriër een kleine, gedrongen gebouwde hond moet zijn, met een groot uithoudingsvermogen. Hij mag niet te groot van stuk zijn, want zijn taak was de Foxhounds te volgen en de weerbare vos uit zijn hol te drijven. Hij moet een krachtig ontwikkelde snuit hebben om zijn prooi te grijpen en bovenal stevige benen en voeten bezitten voor de snelle gang en het graven in de grond. De Fox moet een korte, stevige rug hebben met goede, schuine schouderligging en een stevige, goed gebouwde achterhand, teneinde met één galopsprong een groot stuk terrein te kunnen bestrijken. Zijn bouw lijkt op die van een goed gebouwd jachtpaard. 

 

De draadhaar Foxterriër bezit evenals de gladhaar een moedig karakter; hij mag vrolijk en vurig van aard zijn, maar in geen geval vals of zenuwachtig.